Kan een advocaat een geslaagd beroep doen op het verschoningsrecht t.a.v. stukken die in een fiscale procedure door hemzelf zijn ingebracht (en die vervolgens door FIOD / OM zijn verkregen)?

Parket bij de Hoge Raad 3 december 2024, ECLI:NL:PHR:2024:1301

De kernvraag is of de advocaat een geslaagd beroep kan doen op het verschoningsrecht ten aanzien van documenten die door hem in een procedure tegen de Inspecteur van de Belastingdienst zijn ingebracht en waarbij deze documenten vervolgens op grond van artikel 43c UAWR door de FIOD zijn verkregen van de Belastingdienst. AG Spronken concludeert van wel. De uitzondering op de geheimhoudingsplicht van de inspecteur jegens de directeur van de FIOD in de gevallen zoals bedoeld in art. 43c lid 1 sub h UAwr brengt daarin geen verandering. De noodzaak van een grondslag voor informatiedeling in art. 43c lid 1 sub h UAwr benadrukt nu juist dat de inspecteur en de FIOD twee verschillende organen zijn, die, hoewel beide onderdeel van de Belastingdienst, niet als één en ondeelbaar kunnen worden aangemerkt. De (begrenzing van de) geheimhoudingsplicht van de inspecteur staat bovendien – uiteraard – volledig los van het verschoningsrecht van de advocaat. Ook de omstandigheid dat het tiendagenstuk in de fiscale procedure is ingebracht en daarmee ook aan de inspecteur van de Belastingdienst als wederpartij, die eveneens belast is met de opsporing van fiscale delicten, ter kennis is gebracht, maakt dit niet anders. In de strafzaak waarin het beroep op het verschoningsrecht door klager wordt gedaan is er immers geen sprake van vervolging wegens een fiscaal delict.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen verschoningsrecht voor de onafhankelijke advocaat-feitenonderzoeker

De wettelijke geheimhoudingsplicht en het daarmee samenhangende verschoningsrecht zijn onlosmakelijk verbonden met de (partijdige) hoedanigheid van advocaat. Het verschoningsrecht strekt zich uit over hetgeen de advocaat, in die hoedanigheid, als zodanig is toevertrouwd. Bij optreden in de andere hoedanigheid kunnen wel andere vormen van verplichte geheimhouding bestaan, bijvoorbeeld voortvloeiend uit een overeenkomst, waarbij het schenden daarvan eveneens tuchtrechtelijk verwijtbaar kan zijn. Hieruit volgt dat in dit geval, bij deze andere hoedanigheid, de onafhankelijk advocaat-feitenonderzoeker, het verschoningsrecht niet geldt, maar “slechts” en mogelijk een andere vorm of vormen van geheimhouding.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advocaat moet duidelijk zijn over (andere) hoedanigheid, zoals die van onafhankelijk feitenonderzoeker

Van een advocaat mag worden verwacht dat hij of zij duidelijk is over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden: als advocaat of in een andere rol. Toch is dit in de praktijk niet altijd even helder, blijkt onder meer uit de tuchtrechtspraak, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). In het belang van rolzuiverheid en het verschoningsrecht past de NOvA daarom de toelichting op gedragsregel 9 aan. Deze gewijzigde toelichting treedt in werking per 1 januari 2025.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanwijzing zelfmelden, medewerking en zelfonderzoek gepubliceerd

Op 22 november is de lang verwachtte Aanwijzing zelfmelden, medewerking en zelfonderzoek van het OM gepubliceerd. Deze aanwijzing treedt per 1 januari 2025 in werking en schetst de kaders en voorwaarden voor zelfmelden van en medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek naar (signalen van) mogelijke strafbare feiten gepleegd binnen de sfeer vaneen rechtspersoon.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamervragen over het schenden van het verschoningsrecht door het OM

Op 11 november jl. zijn er kamervragen gesteld door de leden Palmen (Nieuw Sociaal Contract) en Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het schenden van het verschoningsrecht door het OM. Aanleiding voor de vragen zijn onder meer de overeenkomst die tussen het OM en Stibbe is gesloten in de Box-zaak alsook de berichten over schending van het verschoningsrecht in de mondkapjesaffaire.

Read More
Print Friendly and PDF ^