Wat kunnen advocaten en notarissen leren uit de tuchtrechtspraak over de Wwft?

Dit artikel gaat over de rol van de Wwft in het notariƫle en in het advocatuurlijke tuchtrecht. Aan de hand van tuchtrechtspraak vanaf 2018 wordt voor beide beroepsgroepen een overzicht geschetst van de verschillende onderwerpen die in het tuchtrecht aan de orde komen en hoe daarover door de tuchtrechters wordt geoordeeld.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

BV vrijgesproken van vervalsen milieukundige rapportages

Rechtbank Overijssel 9 september 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:6592

In deze zaak werd de verdachte, een besloten vennootschap, valsheid in geschrift verweten. Het bedrijf houdt zich bezig met het verrichten van diensten op het gebied van milieu en civiele techniek. In dat kader behoort de uitvoering van partijkeuringen van afvalstoffen (zoals grond) tot hun diensten. Er zouden drie rapportages over partijkeuringen van grond op 3, 5 en 16 november 2015 zijn vervalst. De verdachte zou samen met anderen in deze rapportages onjuiste informatie hebben opgenomen met betrekking tot de keuringen van de grond, specifiek over de toepasselijke beoordelingsrichtlijnen (BRL 7500 en BRL 9335) en de staat van de grond (extractief gereinigd).

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Ontwikkelingen in het verschoningsrecht van advocaten en notarissen: work in progress

In dit artikel gaat de auteur in op een aantal recente uitspraken van de (tucht)rechter waarin de regels rondom het verschoningsrecht nader zijn ingevuld en worden de mogelijke implicaties daarvan benoemd voor de praktijk van advocaten en notarissen.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Aan de slag met integriteit op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

In de beleidsreactie op het rapport ā€˜Ambtelijk-bestuurlijke integriteit in Caribisch Nederlandā€™ van het (WODC) dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, kondigen Zsolt SzabĆ³, staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties, en David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid maatregelen en een gezamenlijke aanpak met de eilandbesturen aan. Deze aanpak is gebaseerd op aanbevelingen uit het rapport: versteviging van het juridisch kader en procedures, voorbeeldgedrag aan de top, versteviging van het interbestuurlijk toezicht en het zorgen voor maatschappelijke randvoorwaarden en monitoring van integriteit.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Belastingdienst: In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^