Schoonmaken van illegaal geschoten wild zwijn & illegaal asbest uit de woning laten verwijderen: Overwegingen m.b.t. de verhouding Flora- en faunawet en de Wet Natuurbescherming

Gerechtshof Amsterdam 2 februari 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:300

Het Gerechtshof Amsterdam deed uitspraak in de strafzaak tegen een verdachte, die in hoger beroep is gekomen na een eerdere veroordeling. De verdachte wordt vrijgesproken van medeplichtigheid aan het doden van zwanen en roofvogels en het niet rapporteren van een ontheffing voor het doden van knobbelzwanen. Wel acht het hof bewezen dat de verdachte in 2014 een wild zwijn, een beschermde diersoort, onder zich had, en in 2015 betrokken was bij de verwijdering van asbest zonder de vereiste vergunningen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak na laten verwijderen asbest zonder eerst inventarisatierapport te laten opmaken

Gerechtshof Amsterdam 1 augustus 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2166

Het hof bevestigt het vonnis waarin de verdachte is vrijgesproken. Verdachte heeft een dakkapel laten verwijderen, zonder eerst een asbest inventarisatierapport te laten opmaken. Het hof is, met de rechtbank, van oordeel dat redelijkerwijs niet te verwachten was dat in deze dakkapel asbest was toegepast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoe werkt de strafrechtelijke vervolging van een (ontbonden) maatschap?

Hoge Raad 9 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:903

De verdachte in deze strafzaak betreft een maatschap die bij vonnis van de rechtbank Overijssel bij verstek is veroordeeld wegens – kort gezegd – het meermalen plegen van valsheid in geschrift en het overtreden van de Wet dieren. De maatschap was ten tijde van de verstekbehandeling in eerste aanleg reeds ontbonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafrechtelijke vervolging van voedelfraude

In dit artikel wordt ingegaan op strafrechtelijke aspecten van het produceren en op de markt brengen van vermengde levensmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn honing die is vermengd met suikerstroop, of potjes gemalen peper die zijn aangevuld met zandkorrels. Zowel het Wetboek van strafrecht als enkele bijzondere strafbepalingen bevatten verboden die aan de vervolging van een dergelijke vorm van voedselfraude ten grondslag kunnen worden gelegd. Wat zijn de (on)mogelijkheden om strafrechtelijk te handhaven in geval van het aantreffen van dergelijke vermengde levensmiddelen?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over de ondoorzichtige werking van sancties bij milieucriminaliteit

Milieucriminaliteit kan ernstige gevolgen hebben voor de natuur, de leefomgeving, de veiligheid en gezondheid van personen, de overheidsfinanciën en de economie. Er bestaan uiteenlopende vormen van milieucriminaliteit. Te denken valt onder meer aan illegale lozingen in bodem of water, drugsdumpingen, illegale uitstoot van zware en/of chemische industrie, mestfraude en illegale handel in afval en in exotische diersoorten. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bedraagt de schade van milieucriminaliteit alleen al in Nederland enkele miljarden euro’s per jaar. Het recht vormt een belangrijk instrument om milieucriminaliteit te beperken of te voorkomen. Recent onderzoek wijst echter uit dat er onvoldoende zicht is op het stelsel van toezicht en handhaving om milieucriminaliteit te adresseren. Zo is meer zicht nodig op specifiek het functioneren van de strafrechtsketen bij milieudelicten en eventuele knelpunten die zich daarin voordoen, zodat duidelijker wordt voor welke strafrechtelijke reactie of sanctie bij welk type milieudelict en type dader het best kan worden gekozen.

Read More
Print Friendly and PDF ^