OM licht beleid inzake strafbeschikkingen toe

Het Openbaar Ministerie maakte in februari 2025 bekend meer gebruik te gaan maken van de strafbeschikking, wat betekent dat het OM zelf een straf oplegt aan mensen die een misdrijf hebben gepleegd of overtreding hebben begaan. Deze bekendmaking heeft tot veel kritiek geleid. Zo drong de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan op een gesprek. Ook verschenen er verschillende artikelen in De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan publiceert het OM een persbericht waarin uitleg wordt gegeven.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Feitelijk leidinggevende veroordeeld voor BTW-vooraftrekfraude

Rechtbank Rotterdam 11 februari 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:2591

De rechtbank heeft een verdachte veroordeeld voor het opzettelijk doen van onjuiste BTW-aangiften en het verstrekken van valse facturen aan de Belastingdienst. Als feitelijk leidinggevende van twee bedrijven heeft de verdachte bewust onjuiste aangiften omzetbelasting laten indienen om ten onrechte teruggaven van de Belastingdienst te ontvangen. Het totale benadelingsbedrag bedroeg circa €570.000.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Het zwijgrecht uit artikel 6 EVRM bij de bestuurlijke boete

De bestuurlijke boete is een criminal charge, dus moet het boeteproces ook eerlijk zijn in de zin van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarbij hoort het zwijgrecht en breder: het recht niet te worden gedwongen tegen zichzelf te getuigen of een bekentenis af te leggen, het nemo tenetur-beginsel. Wanneer een strafzaak tegen een verdachte begint mag deze direct zwijgen, dat is qua nemo tenetur wel overzichtelijk. In het financiële bestuursrecht wordt echter primair gehandhaafd met het oog op herstel en tijdens een onderzoek in die fase geldt tegenover toezichthouders een medewerkingsplicht en geen zwijgrecht. Hoe wordt dan toch dit beginsel gewaarborgd, als later een boete volgt? Kort en goed: toezichthouders kennen bij een boeteverhoor het zwijgrecht toe en zullen eerder onder dwang afgelegde verklaringen uitsluiten van gebruik bij de boete. Dit laatste heet de reflexwerking van het zwijgrecht en volgt al uit het arrest Saunders dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in 1996 wees.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Behulpzame dienstverleners of opgeknipte trustdiensten?

DNB constateert een toename in het aantal signalen over ‘opgeknipte’ trustdiensten. Dat blijkt uit een aantal recente publicaties (van afgelopen maandag en afgelopen januari). Maar wat zijn opgeknipte trustdiensten eigenlijk en hoe herken je dit volgens DNB?

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

De marginalisering van het strafrecht in de financiële handhaving: 25 jaar Wet IDBB en de opkomst van het bestuursrechtelijk boetestelsel

Vijfentwintig jaar geleden werden de financiële toezichthouders uitgerust met nieuwe handhavingsinstrumenten. Overtredingen van de financiële wetgeving kunnen sindsdien niet alleen strafrechtelijk worden aangepakt, maar ook met bestuurlijke boetes en dwangsommen. De Wet IDBB heeft bewerkstelligd dat de rechtshandhaving in de financiële sector een overwegend bestuursrechtelijke aangelegenheid is geworden. De rol van het strafrecht is gemarginaliseerd. Daar hoeven justitiabelen niet blij mee te zijn, want het bestuurlijk handhavingsrecht is bepaald niet minder ingrijpend. Er wordt gewerkt met draconische boetebedragen en de onschuldpresumptie wordt veronachtzaamd.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^