Artikel: De rol van de accountant als poortwachter in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit

De rol van de accountant als poortwachter in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit staat in de schijnwerpers. Het tijdig signaleren en opvolgen van risico’s op bijvoorbeeld fraude kan grote schade voor de maatschappij voorkomen. Het signaleren en opvolgen van deze risico’s vormen daarom belangrijke verantwoordelijkheden van de accountant. De afgelopen jaren zijn er al diverse artikelen over dit onderwerp verschenen in het Tijdschrift Tuchtrecht. Ook heeft de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants (NBA) de afgelopen jaren de beroepsontwikkeling op het gebied van het tegengaan van financieel-economische criminaliteit gestimuleerd en staat het thema sinds 2022 structureel op de toezichtagenda van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De geheimhoudersrol van de advocaat en zijn positie als verweerder in een tuchtzaak of verdachte in een strafzaak: friends or foes of iets daar tussin?

Het belang van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van de advocaat wordt door vrijwel iedereen onderschreven. De rol van vertrouwenspersoon – en daarmee die van geheimhouder – ligt aan de basis van de relatie tussen advocaat en cliënt. Een cliënt mag erop vertrouwen dat hij in alle openheid alles kan delen met zijn advocaat. Een advocaat kan zijn beroep niet goed uitoefenen zonder openhartige en vertrouwelijke communicatie met degene(n) die hem/haar inschakelt voor advies of bijstand.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De samenloop van tuchtrechtelijke toetsing en strafrechtelijke vervolging in het zorgveld: van meerwaarde voor de patiëntveiligheid?

Bepaalde normoverschrijdingen binnen de gezondheidszorg door zorgverleners kunnen zowel een tuchtrechtelijke als een strafrechtelijke reactie oproepen. Hierbij kan worden gedacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de behandelrelatie, diefstal van medicatie of eigendommen van patiënten door zorgverleners, maar ook medische fouten die hebben geleid tot een ernstig schadelijk gevolg bij of de dood van een patiënt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad verduidelijkt rechtsmiddelen voor verschoningsgerechtigden bij beslag op digitale gegevens

Hoge Raad 15 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:578

In een zaak over mogelijke omkoping van artsen is bij een verdachte arts digitaal materiaal in beslag genomen. De rechter-commissaris merkt 1727 bestanden aan als geheimhoudersinformatie en bepaalt dat deze worden ‘uitgegrijsd’. Klager stelt dat deze uitgrijzing ondeugdelijk is en verzoekt vernietiging. De Hoge Raad oordeelt dat bij concrete bezwaren over de uitvoering van een vernietigingsbevel een zelfstandig verzoek ex artikel 552a lid 2 Sv mogelijk is. De rechter moet dan toetsen of de gegevens daadwerkelijk ontoegankelijk zijn gemaakt. De rechtbank heeft dat in deze zaak ten onrechte nagelaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rb: Bankafschrift bevat geen geheimhoudersinformatie

Rechtbank Limburg 25 maart 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:2770

De verdachte wordt verweten dat hij, samen met zijn moeder (medeverdachte), de herkomst van een Volkswagen E-golf, een chalet en een geldbedrag van 15.925 euro heeft verhuld door deze goederen op naam van zijn moeder te stellen terwijl hij de feitelijk rechthebbende was. De raadsman heeft zich op het standpunt gesteld dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging, nu zich geheimhouderinformatie in het dossier bevindt. Immers werden de bankafschriften van de medeverdachte gericht aan het kantoor van de raadsman toegevoegd aan het dossier.

Read More
Print Friendly and PDF ^