Transactie gesloten terwijl de zaak al onder de rechter was geaccepteerd: OM niet-ontvankelijk

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 maart 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1779

De verdachte is feitelijk leidinggever van een besloten vennootschap en is betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek met de codenaam “Generaal”. De verdachte wordt verweten dat hij samen met anderen valse administratie heeft gevoerd, accijns op alcohol heeft ontdoken en ruim 110.000 euro heeft witgewassen. Opmerkelijk aan deze zaak is dat tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging, ná dagvaarding en tijdens de lopende procedure, een buitengerechtelijke regeling is getroffen in de vorm van een transactieaanbod als bedoeld in artikel 74 van het Wetboek van Strafrecht.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Phishing-fraude met behulp van valse betaalverzoeken: Is bank bewogen tot afgifte van geldbedrag?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:333

Het hof heeft vastgesteld dat € 2,51 is overgeschreven van de bankrekening van aangeefster B naar een bankrekening die haar niet bekend was, en dat dit is gebeurd door misleiding via een phishinglink. De afgifte van het geldbedrag is dan ook tot stand gekomen door een valse voorstelling van zaken, waarmee de ING Bank – als houder van de tegoeden – is bewogen tot afgifte van dat geldbedrag. Dat het niet de rekeninghouder zelf is die handelde doet daar niet aan af: voor oplichting is beslissend dat het slachtoffer, in dit geval de bank, onder invloed van misleiding een vermogensbeschikking doet.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht (concept)notulen van bestuursvergaderingen cliënt

Rechtbank Rotterdam 24 februari 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:2926

In deze zaak draait het om (concept)notulen van bestuursvergaderingen van een bedrijf, een client, waarbij de advocaat aanwezig was. De rechtbank oordeelt dat enkele agendapunten vertrouwelijke communicatie betroffen en dus onder het verschoningsrecht vallen. Alleen deze delen mogen niet aan het strafdossier worden toegevoegd.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Beklag tegen beslag: wat als de verschoningsgerechtigde tussentijds komt te overlijden?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:403

Tijdens een doorzoeking bij twee cliënten van een advocaat zijn in juni 2016 stukken en digitale gegevensdragers in beslag genomen. De advocaat diende kort daarna een klaagschrift in op grond van artikel 552a Sv, onder verwijzing naar zijn verschoningsrecht. De rechtbank verklaart het beklag deels gegrond en houdt de behandeling aan voor wat betreft de digitale gegevensdragers, waarvan inmiddels een digitale kopie is gemaakt door de politie. De originele gegevensdragers worden aan de cliënten teruggegeven. In januari 2024 verklaart de rechtbank het beklag alsnog niet-ontvankelijk, omdat de gegevensdragers zijn teruggegeven. De advocaat is op dat moment overleden.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Zembla-publicaties over sanctieontduiking niet onrechtmatig jegens dochter Iraans olieconcern

Rechtbank Den Haag 25 maart 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:4367

In een recente uitspraak heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat de publicaties van Zembla over mogelijke Iraanse sanctieontduiking via Nederland niet onrechtmatig zijn jegens het bedrijf O1 International. De zaak draaide om een uitzending, podcast en artikelen waarin Zembla onderzocht hoe het Iraanse regime internationale sancties zou proberen te omzeilen met behulp van constructies in Nederland.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^