Veroordeling (plus ontneming) van de uit Rusland afkomstige in Nederland wonende verdachte voor het bewust en opzettelijk omzeilen van sanctiewetgeving

Rechtbank Rotterdam 17 oktober 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:11106

De verdachte heeft met zijn eenmanszaak na de Russische inval in Oekraïne tien zendingen met gesanctioneerde goederen (computeronderdelen en elektronica) verkocht aan bedrijven in Kazachstan, in Kirgizië en in Oezbekistan. Het gaat om (1) goederen voor tweeërlei gebruik, te weten voor civiele en militaire doeleinden (dual-use goederen), (2) goederen en technologie, die zouden kunnen bijdragen tot de militaire en technologische versterking van Rusland en/of tot de ontwikkeling van de defensie- en veiligheidssector (3) specifieke luxe goederen en (4) goederen, die in het bijzonder zouden kunnen bijdragen tot de versterking van industriële capaciteit van Rusland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Eigenaar Wallenpanden vrijgesproken van witwassen

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat een 66-jarige man via zijn B.V. een aantal panden op de Amsterdamse Wallen (de ‘Wallenpanden’) heeft witgewassen. De rechtbank spreekt de man en zijn bedrijf daarom vrij. Het in beslag genomen onroerend goed moet worden teruggegeven. De panden op de Amsterdamse Wallen zijn sinds 2002 eigendom van de 66-jarige man. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden de panden gefinancierd zijn met crimineel geld. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad verwerpt cassatie Weski in doorzoekingszaak

Hoge Raad 1 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1560

In strafzaken beschermt art. 98 Sv het verschoningsrecht door het in beslag nemen van vertrouwelijke stukken zonder toestemming te verbieden, waarbij de rechter-commissaris beslissingsbevoegd is. Tegen die beslissingen kan de verschoningsgerechtigde beklag instellen. Bij grote hoeveelheden digitale gegevens mag de rechter-commissaris onder strikte voorwaarden opsporingsambtenaren inzetten voor selectie, mits het verschoningsrecht gewaarborgd blijft. De strafrechter beoordeelt eventuele schendingen van dit recht in de strafzaak. Dit maakt aanvullende bescherming door de burgerlijke rechter overbodig; deze is daarom niet bevoegd in te gaan op beslissingen van de rechter-commissaris inzake inbeslagneming en selectie van gegevens.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtspersoon in hoger beroep vrijgesproken van opzet bij verontreiniging van bodem en oppervlaktewater door gebruik van staalslakken

Gerechtshof Den Haag 22 oktober 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1920

Verdachte rechtspersoon heeft zogenaamde staalslakken gebruikt om haar perceel bouwgrond op te hogen. Ondanks genomen maatregelen is de bodem en het oppervlaktewater door deze staalslakken meermalen verontreinigd geraakt. Dit heeft overtreding van de Waterwet (oud) en de Wet bodemsanering (oud) tot gevolg. Anders dan de rechtbank acht het hof de tenlastegelegde opzet-varianten (steeds impliciet primair) niet bewezen. Wél is bewezenverklaard de overtreding-varianten (steeds impliciet subsidiair). De rechtspersoon heeft dus geen misdrijven gepleegd maar overtredingen. Overeenkomstig het standpunt van de advocaat-generaal wordt geen straf of maatregel opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rotterdam mag privéberichten ex-ambtenaar inzien na verdenking van omkoping

Rechtbank Den Haag 29 oktober 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:17506

In kort geding is de vordering ex artikel 843a Rv van de gemeente Rotterdam, tot het verkrijgen van inzage in en afschrift van bepaalde bescheiden van een oud werknemer bij de dienst stadsontwikkeling, grotendeels toegewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^