Veroordeling voor de (internationale) handel in illegale geneesmiddelen (huidbleekmiddelen)

Rechtbank Midden-Nederland 31 januari 2025, ECLI:NL:RBMNE:2025:249

De verdachte, een 53-jarige man uit Almere, heeft zich gedurende meerdere jaren beziggehouden met de illegale handel in geneesmiddelen, specifiek huidbleekmiddelen met de stoffen Monobenzon (Benoquin) en Glutathion. Deze middelen werden zonder vergunning ingevoerd, opgeslagen en verhandeld, zowel binnen Nederland als internationaal. Naast deze handel heeft de verdachte samen met zijn echtgenote aanzienlijke bedragen witgewassen die afkomstig waren uit de opbrengsten van deze illegale activiteiten.

Uit het strafdossier blijkt dat de verdachte via online kanalen crèmes, lotions, pillen en poeders met Monobenzon en Glutathion verkocht en daarbij adviezen gaf aan kopers over het gebruik. Hij presenteerde zichzelf onterecht als een arts en gaf medische adviezen zonder enige bevoegdheid. De omzet uit deze handel werd over verschillende buitenlandse rekeningen verspreid en via verhullende transacties naar Nederland overgeboekt, om zo de illegale herkomst te verdoezelen.

Tenlastelegging

De verdachte wordt beschuldigd van vier strafbare feiten:

  1. Het zonder vergunning bereiden, invoeren, in voorraad hebben, uitvoeren en verhandelen van geneesmiddelen die Monobenzon en Glutathion bevatten.

  2. Het zonder registratie verhandelen van deze stoffen en deze zonder de vereiste handelsvergunning op de markt brengen.

  3. Het op grote schaal opzettelijk verkopen en distribueren van deze illegale geneesmiddelen zonder de daarvoor wettelijk vereiste vergunningen.

  4. Het witwassen van een totaalbedrag van €482.848,40, samen met zijn echtgenote, door middel van internationale financiële constructies en verhullende transacties.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachte en zijn echtgenote een geraffineerde methode gehanteerd om de criminele herkomst van het geld te verbergen. Zo werd het geld via bankrekeningen in Dubai en Ierland op hun Nederlandse rekeningen gestort met misleidende omschrijvingen, zoals 'salaris' of 'onkostenvergoeding'. Het geld werd vervolgens gebruikt voor contante opnames, luxe aankopen, en de financiering van een woning en een Ferrari.

Standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie acht de feiten wettig en overtuigend bewezen. Echter, met betrekking tot de handel in illegale geneesmiddelen is onvoldoende bewijs gevonden om aan te tonen dat de verdachte dit in samenwerking met een ander heeft gedaan. Daarom vordert de officier vrijspraak voor het medeplegen van deze feiten, maar acht hij de overige beschuldigingen wel bewezen.

Gezien de ernst van de feiten, de duur van de illegale praktijken en het feit dat verdachte aanzienlijke bedragen heeft verdiend aan deze handel, vordert de officier een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Standpunt van de verdediging

De verdediging heeft zich op een eerder moment in de procedure teruggetrokken en verdachte is niet verschenen op de zitting. Hierdoor zijn geen verweren gevoerd tegen de tenlastelegging.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich gedurende een periode van bijna drie jaar schuldig heeft gemaakt aan de illegale handel in geneesmiddelen en het witwassen van de opbrengsten. De verdachte heeft zonder vergunning geneesmiddelen ingevoerd, verhandeld en geëxporteerd, en heeft daarmee het wettelijke controlesysteem voor geneesmiddelenbewaking ondermijnd. De rechtbank benadrukt dat het gebruik van niet-geregistreerde geneesmiddelen aanzienlijke risico’s met zich meebrengt voor de volksgezondheid.

Ook acht de rechtbank bewezen dat de verdachte samen met zijn echtgenote bewust heeft deelgenomen aan het witwassen van de illegale opbrengsten. Uit het financiële onderzoek blijkt dat het geldbedrag van €482.848,40 grotendeels is weggesluisd via buitenlandse rekeningen en is gebruikt voor luxe bestedingen, waaronder de aanschaf van een Ferrari en uitgaven aan een woning. De verdachte heeft via verhullende transacties geprobeerd de criminele herkomst van het geld te verbergen.

De rechtbank spreekt de verdachte echter vrij van het medeplegen van de geneesmiddelenhandel, omdat niet voldoende is aangetoond dat hij deze activiteiten in nauwe samenwerking met een ander heeft uitgevoerd.

Bewezenverklaring

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:

  1. In de periode van 1 januari 2017 tot en met 12 november 2019 zonder vergunning van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geneesmiddelen met Monobenzon en Glutathion heeft ingevoerd, in voorraad heeft gehad en verhandeld.

  2. Deze stoffen zonder registratie en zonder handelsvergunning heeft verkocht en geëxporteerd.

  3. De opbrengsten uit deze handel, samen met zijn echtgenote, heeft witgewassen door middel van verhullende transacties en daarmee een gewoonte heeft gemaakt van witwassen.

Strafoplegging

Gezien de ernst van de feiten, de duur van de strafbare handelingen en de grote financiële belangen die hiermee gemoeid waren, legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat verdachte op grote schaal een illegale markt heeft bediend en daarmee de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht. Het ongecontroleerd verhandelen van geneesmiddelen zonder toezicht vormt een ernstige bedreiging, aangezien gebruikers niet beschermd zijn tegen de risico’s van ongekeurde farmaceutische producten.

Daarnaast acht de rechtbank het witwassen van criminele opbrengsten een ernstig vergrijp dat het vertrouwen in het financiële stelsel ondermijnt. Door grote sommen geld via buitenlandse constructies wit te wassen, heeft de verdachte geprobeerd zijn illegale winsten te verhullen en belastingheffing te ontduiken.

Omdat de verdachte geen inzicht heeft getoond in de strafwaardigheid van zijn handelen en niet ter zitting is verschenen om verantwoording af te leggen, ziet de rechtbank geen aanleiding om een lichtere straf op te leggen dan geëist door de officier van justitie.

Beslag

De rechtbank beslist over het beslag als volgt:

  • De woning van de medeverdachte wordt verbeurd verklaard, aangezien deze mede gefinancierd is met witgewassen gelden. Omdat de woning eigendom is van de medeverdachte, wordt hierover in haar vonnis beslist.

  • De Ferrari blijft onder conservatoir beslag en valt buiten de verbeurdverklaring, in afwachting van een ontnemingsprocedure.

  • Diverse goederen die direct verband houden met de illegale geneesmiddelenhandel worden onttrokken aan het verkeer, aangezien deze in strijd zijn met de wet.

Conclusie

De rechtbank komt tot de volgende beslissing:

  • Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 36 maanden.

  • Bepaalt dat hiervan 6 maanden voorwaardelijk zijn, met een proeftijd van twee jaar.

  • Beveelt de onttrekking aan het verkeer van de inbeslaggenomen goederen die verband houden met de illegale geneesmiddelenhandel.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^