Verschijningsplicht voor verdachten

Verdachten van ernstige misdrijven moeten vanaf 1 juli 2024 verplicht aanwezig zijn op de inhoudelijke zitting in hun strafzaak. Tot dusver waren ze daar vrij in. Het kabinet en parlement besloten tot de wetswijziging met het oog op slachtoffers en nabestaanden. De verschijningsplicht is onderdeel van de Wet uitbreiding slachtofferrechten (Wus).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vordering BP: immateriële schade o.g.v. oogmerk tot toebrenging daarvan

Hoge Raad 18 juni 2024, ECLI:NL:HR:2024:836

Op grond van artikel 6:106, aanhef en onder a, BW heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen vergoeding van immateriële schade als de aansprakelijke persoon het oogmerk had om zodanige schade toe te brengen. In de totstandkomingsgeschiedenis is daarbij bijvoorbeeld gedacht aan het beschadigen of vernielen van een zaak met het oogmerk daarmee immateriële schade toe te brengen. (Vgl. HR 26 oktober 2001, ECLI:NL:HR:2001:AB2775.) Uit die totstandkomingsgeschiedenis volgt dat onder het hier bedoelde ‘oogmerk’ moet worden verstaan de bedoeling om een ander immateriële schade toe te brengen. Daarvoor volstaat niet dat de verdachte opzettelijk een situatie heeft geschapen waardoor aan de benadeelde partij immateriële schade is toegebracht (vgl. HR 26 mei 2020, ECLI:NL:HR:2020:868).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Proefschrift: Klachtdelicten

Klachtdelicten zijn strafbare feiten waarbij vervolging uitsluitend kan plaatshebben nadat een klachtgerechtigde via een klacht kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op die vervolging. Het proefschrift van J.L.F. Groenhuijsen onderzoekt de rol en plaats van klachtdelicten binnen ons strafrechtelijk systeem.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafdossier bemachtigen via de band van art. 51b Sv

In beginsel moet het strafdossier geheim worden gehouden. Artikel 142 juncto 144 juncto Wet op de Rechterlijke Organisatie (Wet RO) bepaalt dat de geheimhoudingsbepaling van artikel 13 Wet RO van toepassing is op officieren van justitie. Een uitzondering daarop is het verstrekken van (delen van) het strafdossier aan slachtoffers op basis van artikel 51b Sv. In financiële strafzaken proberen partijen echter regelmatig via de slachtofferbepaling (delen van) het strafdossier te bemachtigen, om deze bijvoorbeeld in te zetten in een civielrechtelijke procedure. Maar daar is artikel 51b Sv niet voor bedoeld. 

Read More
, , , , ,
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Dubbel slachtoffer?

Ondanks de goedbedoelde inspanningen van beleidsmakers en professionals ervaren niet alle slachtoffers van intiem partnergeweld dat zij adequaat geholpen worden bij het stoppen van geweld en het stabiliseren van hun leven. In het multidisciplinaire landschap van de aanpak van huiselijk geweld in het algemeen, en specifiek van intiem partnergeweld, is voor iedere vorm van hulp of ondersteuning een andere organisatie betrokken. Deze aanpak leidt echter tot veel frustraties en onbegrip, zowel bij slachtoffers als bij professionals. Signalen uit de praktijk van Slachtofferhulp Nederland wijzen erop dat door deze praktijken (emotionele) ondersteuning van slachtoffers soms te lang op zich laat wachten, waardoor bijvoorbeeld stressklachten langer aanhouden. Ook professionals ervaren veel frustraties in de samenwerking met organisaties om tot een goede aanpak te komen. Om deze reden hebben het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut een frustratiewijzer ontwikkeld waarin de belangrijkste frustraties en knelpunten die professionals ervaren om tot een goede samenwerking te komen, worden gedeeld, evenals oplossingen om de samenwerking te verbeteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^