Conclusie AG over in mindering brengen van in strafzaak aan benadeelde partij toegekende schadevergoeding

Parket bij de Hoge Raad 5 april 2022, ECLI:NL:PHR:2022:316

Ingevolge artikel 36e lid 6 (oud) Sr worden bij de schatting van het ontnemingsbedrag aan benadeelde derden in rechte toegekende vorderingen in mindering gebracht. De regeling beoogt te voorkomen dat iemand hetzelfde wederrechtelijk verkregen voordeel meermalen zou moeten terugbetalen, zij het aan verschillende (rechts)personen. Dit brengt mee dat bij de toepassing van die regeling slechts in aanmerking komt de in rechte onherroepelijk toegewezen vordering van een (rechts)persoon strekkende tot vergoeding van diens schade als gevolg van het feit waarop de ontnemingsvordering (mede) steunt, indien en voor zover tegenover die schade een daarmee corresponderend voordeel voor de veroordeelde staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Twee AG's schrijven gezamenlijk een conclusie vanwege complexe civielrechtelijke vragen in een strafzaak

Parket bij de Hoge Raad 22 februari 2022, ECLI:NL:PHR:2022:166

Twee AG's (van sectie straf en civiel) schrijven gezamenlijk een conclusie vanwege complexe civielrechtelijke vragen in een strafzaak. Er worden intressante aanbevelingen gedaan voor hervorming van het recht op de vergoeding van psychische schade door confrontatie met een schokkende gebeurtenis (shockschade) en voor de vaststelling van het smartengeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevolgen onderzocht voor schatkist bij apart behandelen complexe schadeclaims in strafzaken

Het beoogde nieuwe Wetboek van Strafvordering maakt het mogelijk om complexe schadeclaims van slachtoffers van een gewelds- of zedenmisdrijf apart te behandelen van de strafzaak. Verwacht wordt dat een aparte procedure leidt tot meer toegekende schadevergoedingen. De Staat zal daardoor ook vaker slachtoffers een voorschot op die vergoeding geven, die niet altijd valt te innen bij de dader. De extra jaarlijkse kosten voor de Staat worden, op basis van verschillende varianten, geraamd op 4 miljoen euro, oplopend tot 92 miljoen euro in de ruimste variant.

Read More
, , , ,
Print Friendly and PDF ^

Procesrechtelijke aspecten van de vordering benadeelde partij in het strafproces: welk wetboek gaat daar eigenlijk over?

In mei 2019 heeft de Hoge Raad een overzichtsarrest gewezen over de vordering benadeelde partij in strafzaken. Hoewel nuttig voor de praktijk waar het de materiƫle kant van de vordering betreft, roept het arrest juist vragen op als het om procesrechtelijke aspecten gaat. De Hoge Raad verwijst namelijk meermaals naar bepalingen uit het Rv, terwijl de gemiddelde praktijkbeoefenaar er veelal van uitging dat aan dit wetboek helemaal geen relevantie toekomt in strafzaken. Is sprake van een koerswijziging van de Hoge Raad of houdt de Hoge Raad juist koers? En welk wetboek gaat eigenlijk over de procesrechtelijke kant van de vordering benadeelde partij?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: The EPPO and the pitfalls of actuarial justice

The article offers a critique of the current structure of the EPPO from a victim rights perspective. It observes that the creation of the EPPO revolutionizes the institutional set-up of EU criminal justice by creating a supranational body to address the enforcement gaps identified in the protection of the financial interests of the EU. Unsurprisingly, this breakthrough has met with resistance from the Member States, which have directed their scepticism into the structural, procedural and substantive provisions for this new office.

Read More
Print Friendly and PDF ^