Aanhoudingen op verdenking van subsidiefraude en verduistering

Op 18 juni heeft het IFI-combiteam, een gezamenlijk opsporingsteam van FIOD en politie, een 23-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden in een onderzoek naar vermoedelijke subsidiefraude en verduistering van gemeentelijke subsidiegelden alsmede witwassen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Contant geld in koffer en tas rechtvaardigt witwasvermoeden bij uitreis naar Spanje

Hoge Raad 24 juni 2025, ECLI:NL:HR:2025:984

De Hoge Raad oordeelt dat het aantreffen van € 8.870 aan contant geld bij een uitreizende passagier op Eindhoven Airport een gerechtvaardigd witwasvermoeden oplevert. De verdachte gaf geen concrete, verifieerbare verklaring over de herkomst van het geld. Het hof mocht daarom aannemen dat het geld uit enig misdrijf afkomstig is. Het beroep op Europese aangifteplicht voor bedragen boven € 10.000 slaagt niet. Het cassatieberoep wordt verworpen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het stappenplan in witwaszaken: grote stappen, snel thuis?

Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat de Hoge Raad het Air Holland-arrest wees. In dit arrest vond de Hoge Raad het niet onbegrijpelijk dat het Hof Den Haag in een witwaszaak een bepaald stappenplan had gevolgd voor het bewijs van het bestanddeel ‘afkomstig uit enig misdrijf’. Dit stappenplan was in de lagere rechtspraak ontwikkeld voor witwaszaken waarin qua herkomst geen verband viel te leggen tussen het ten laste gelegde voorwerp en een concreet misdrijf. Met dit arrest en een vergelijkbaar arrest van dezelfde datum, heeft de Hoge Raad in feite het stappenplan in witwaszaken aanvaard. Na vijftien jaar bestaat er aanleiding om dit stappenplan te evalueren. Want hoewel het stappenplan op het eerste gezicht heel overzichtelijk is en in de loop der tijd nauwelijks is aangepast, levert de toepassing daarvan in de praktijk soms toch de nodige hoofdbrekens op. In dit artikel wordt in kaart gebracht tegen welke problemen feitenrechters bij de toepassing van het stappenplan kunnen aanlopen en wordt daarbij telkens een mogelijke oplossingsrichting geboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De meldingsplicht uit de nieuwe antiwitwasverordening

Europa harmoniseert de antiwitwaswetgeving. In de zomer van 2027 zal een nieuwe antiwitwasverordening de huidige nationale wetgeving grotendeels vervangen. Dit heeft gevolgen voor de meldingsplicht. Het Nederlandse meldingssysteem voor ongebruikelijke transacties verandert in een meldingssysteem voor verdachte transacties. Daarmee zal de huidige overvloed aan meldingen aan FIU-Nederland afnemen. Dat is het goede nieuws. Er is echter ook minder goed nieuws. De meldingsplicht uit de nieuwe verordening blijkt zich namelijk mede uit te strekken tot vermoedens van criminele activiteiten die niets meer te maken hebben met witwassen. Meldingsplichtige entiteiten zullen hun cliënten voortaan moeten screenen op eventuele strafbare gedragingen, ook ongeacht de financiële relevantie daarvan of enige relatie met criminele gelden. De verordening is rechtstreeks van toepassing en dwingt tot verruiming van het cliëntenonderzoek buiten het kader van witwassen en terrorismefinanciering. De witwasmeldingsplicht is in de verordening in wezen verworden tot een algemene aangifteplicht van criminele activiteiten. Naar verwachting zal dit in de praktijk gaan knellen. Meldingsplichtige entiteiten zijn private partijen en geen opsporingsambtenaren. De nieuwe meldingsplicht zal waarschijnlijk veel vragen oproepen. Voor de omvangrijke populatie meldingsplichtigen is het verstandig om tijdig na te denken over de impact van deze wijziging. Zij zullen hun compliancebeleid hierop moeten aanpassen en hun perspectief moeten verbreden. Wie niet meebeweegt, riskeert een strafvervolging of een bestuurlijke boete.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist gevangenisstraffen in omvangrijk fraudeonderzoek ‘Hille’

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 61-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze een gevangenisstraf geëist van vier jaar. Hij wordt verdacht van omkoping, belastingfraude en valsheid in geschrift. Een 58-jarige medeverdachte uit de gemeente Bernheze wordt verdacht van het zich laten omkopen door de hoofdverdachte, valsheid in geschrift en het witwassen van bijna een half miljoen euro. Tegen hem eisen de officieren een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^