Ontneming van ruim 24 miljoen euro na illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland

De rechtbank Oost-Brabant heeft 16 veroordeelden die deel uitmaakten van een illegale online gokorganisatie veroordeeld tot het betalen van in totaal ruim 24 miljoen euro aan de Staat. In het onderzoek 'Rykiel' bracht het OM verdachten - waarvan 13 bedrijven - voor de rechter vanwege het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland. In december 2018 veroordeelde de rechtbank de 3 leidinggevenden van de gokorganisatie tot celstraffen van 2 jaar en 16 maanden. Ook moesten zij geldboetes betalen van 100.000 euro. Een ontwikkelaar van spelsoftware en de financiële adviseurs van het bedrijf kregen celstraffen tussen de 7 en 12 maanden. De overige verdachten - werknemers van het bedrijf, de moeder van één van de hoofdverdachten en de (ex)partners van twee hoofdverdachten - kregen voornamelijk taakstraffen, soms met een voorwaardelijke celstraf. Aan de bedrijven werden geldboetes opgelegd tot 20.000 euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Recovering criminal assets without a criminal conviction – lessons from 10 countries

Non-conviction based forfeiture (NCBF) laws allow courts to confiscate assets of a criminal nature, even where no conviction has been obtained in relation to criminal conduct. The Basel Institute’s International Centre for Asset Recovery led a 24-month programme entitled “Supporting Stakeholders in Adopting Non-Conviction Based Forfeiture as a Tool for Asset Recovery”. Funded by the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs of the U.S. Department of State, the programme aimed to increase the capacity of 10 countries to recover stolen assets through effective, appropriate NCBF legislation.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Een onhoudbare aanpak bij afpakken

Misdaad mag niet lonen, zo luidt het adagium dat Justitie drijft bij het ‘afpakken’ van crimineel verkregen vermogen. Daartoe staan het OM in een strafprocedure verschillende bevoegdheden ter beschikking, zoals de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel of de verbeurdverklaring van voorwerpen waarmee strafbare feiten zijn gepleegd. Aan de horizon gloort nu een nieuwe procedure waarmee (vermeend) crimineel vermogen kan worden afgepakt zonder dat iemand is veroordeeld voor een strafbaar feit: de ‘non conviction based confiscation’ (NCBC). De voorgestelde NCBC-procedure is echter juridisch onhoudbaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel confiscatie criminele goederen voor advies naar Raad van State gestuurd

Vorige week is besloten het Wetsvoorstel confiscatie criminele goederen, een wetsvoorstel voor afpakken zonder voorafgaande veroordeling voor een misdrijf, voor advies naar de Raad van State te sturen. Met deze zogeheten non conviction based confiscation procedure ontstaat een nieuw instrument in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en wordt het mogelijk crimineel verkregen goederen steviger aan te pakken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een oogje dichtknijpen, of de coffeeshop uitknijpen? Over de discutabele rol van de overheid bij het gedogen van wetsovertredingen

Enige jaren geleden startte het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving met een sinister gezelschap aan redactieleden. Henny Sackers was daar één van. Direct begon de discussie over de definitie van ‘bijzonder strafrecht’. Fraudezaken, fiscaal strafrecht, witwassen, corruptie, milieustrafrecht en white collar crime. Een semantische discussie, totdat Henny benoemde dat de Wet wapens en munitie en de Opiumwet toch ook bijzonder strafrecht vormen. Dat heeft de deur naar de meer exotische onderwerpen binnen bijzonder strafrecht op een kiertje gezet en dat is zo gebleven.

Read More
Print Friendly and PDF ^