Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure?

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:456

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure? De Hoge Raad gaat in op die vraag in. Ook maakt hij opmerkingen over wat de Belastingdienst, de FIOD en het Openbaar Ministerie moeten doen om inbreuken op het verschoningsrecht zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Eerste Afdelingsuitspraak handhaving Omgevingswet (artt. 5.1 en 5.5)

Raad van State 14 maart 2025, ECLI:NL:RVS:2025:1074

De Afdeling bevestigt de opgelegde dwangsom aan een exploitant van een thematische B&B die feitelijk als seksinrichting fungeert. Volgens de voorzieningenrechter is sprake van strijd met artikelen 5.1 en 5.5 van de Omgevingswet. Voor het eerst wordt een sanctiebesluit op basis van deze bepalingen door de Afdeling beoordeeld. Zonder vergunning mag geen omgevingsplanactiviteit worden verricht en ook niet in strijd met vergunningsvoorschriften worden gehandeld.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Politie moet Overlastregistratie schadevergoeding betalen van 173.000 euro

Rechtbank Den Haag 19 maart 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:4262

De politie moet een schadevergoeding betalen aan het bedrijf Overlastregistratie omdat de politie tijdens een pilot ten onrechte informatie aan een concurrent heeft verstrekt. Dit heeft voor Overlastregistratie tot verlies van klanten geleid en de groei van de onderneming beperkt. Dit volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag. De rechtbank bepaalt de hoogte van de schadevergoeding op 173.000 euro. 

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad casseert doorbreking verschoningsrecht notaris

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:446

De beschikking in de zaak van een notaris waarin ik klaagde over het oordeel van de rechtbank dat sprake was van zeer uitzonderlijke omstandigheden waarin het belang dat de waarheid aan het licht komt – ook waar het gaat om informatie die onder het verschoningsrecht valt – voorrang krijgt boven het verschoningsrecht, is gecasseerd.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad vernietigt veroordeling kapitein na dodelijk arbeidsongeval op zee: geen ‘werkgever’ in zin van Arbowet

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:411 en ECLI:NL:HR:2025:410

De Hoge Raad vernietigt in een uitspraak van vandaag de veroordeling van een kapitein voor overtreding art. 32 Arbeidsomstandighedenwet ivm (dodelijk) arbeidsongeval lassers op sleephopperzuiger. Dat de verdachte op het moment dat het arbeidsongeval plaatsvond als kapitein het gezag voerde over het varende schip en daarmee ook over de bemanning daarvan, brengt nog niet mee dat hij daarmee in een zodanige (contractuele) gezagsverhouding tot die bemanningsleden stond dat hij als ‘werkgever’ in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet kan worden aangemerkt. De zaak wordt teruggewezen naar het hof voor een nieuwe berechting.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^