EU Anti-Corruptie Richtlijn: stagnerend overleg, maar hoop op toekomstig succes

Op 11 juni 2025 vond in Brussel de vierde triloog plaats tussen het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie over de voorgestelde EU Anti-Corruptie Richtlijn. Deze onderhandelingsronde bracht veel technische vooruitgang, maar eindigde zonder politiek akkoord. De belangrijkste discussiepunten draaiden om de strafbaarstelling van misbruik van functies, het niveau van minimumstraffen, de reikwijdte van klokkenluidersbescherming en de gewenste implementatietermijn voor de richtlijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De kroongetuige in financieel-economische strafzaken

De kroongetuigenregeling is nu beperkt tot zware criminaliteit, maar zou ook waardevol kunnen zijn in FEC-zaken. Betrokkenen als boekhouders of facilitators kunnen sleutelverklaringen afleggen over complexe netwerken. Het Openbaar Ministerie pleit daarom voor uitbreiding van de regeling, mits voorzien van waarborgen. De Kamer staat open voor debat, maar onderstreept het belang van rechtsstatelijke zorgvuldigheid. Effectiviteit en eerlijk proces moeten in balans blijven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ambtenaar van DV&O stuurt gevoelige informatie door: OM eist 240 uur taakstraf

Op maandag 13 maart 2023 wordt een man van 39 jaar aangehouden op zijn werk. Het gaat om een medewerker van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hij wordt enkele dagen later na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het OM verdenkt de ambtenaar ervan dat hij gevoelige informatie waarover hij vanwege zijn werk kon beschikken vanuit zijn werkomgeving naar zijn privéomgeving heeft gebracht. Vandaag stond hij voor de rechter. Het OM eist 240 uur taakstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf tegen hem.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: civielrechtelijke dwaling en bedrog van overeenkomstige toepassing op transactie (art. 74 Sr)

Hoge Raad 13 juni 2025, ECLI:NL:HR:2025:898

De civiele kamer van de Hoge Raad oordeelt dat civielrechtelijke bepalingen over dwaling en bedrog in beginsel van overeenkomstige toepassing kunnen zijn op een strafrechtelijke transactie (art. 74 Sr). De zaak betrof een verdachte die een transactie accepteerde op basis van een vals proces-verbaal. Volgens de Hoge Raad staat de publiekrechtelijke aard van de transactie niet in de weg aan analoge toepassing van art. 3:44 en 6:228 BW. Toch strandde het beroep op dwaling in deze zaak: de verdachte kon niet aannemelijk maken dat hij de transactie anders niet was aangegaan. De toegang tot vernietiging is daarmee juridisch erkend, maar praktisch beperkt. Het arrest bevestigt het belang van zorgvuldige dossiervorming bij transacties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Woordvoerder vrijgesproken van lekken vertrouwelijke informatie uit Presidium Tweede Kamer

Rechtbank Den Haag 12 juni 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:10223

De rechtbank Den Haag heeft een 58-jarige vrouw vrijgesproken van het lekken van vertrouwelijke informatie uit het Presidium van de Tweede Kamer. In het Presidium werd op 28 september 2022 besloten om onderzoek te doen naar voormalig Kamervoorzitter Arib. Deze vertrouwelijke informatie stond dezelfde avond in de NRC Handelsblad. De rechtbank oordeelt dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de verdachte deze informatie heeft gelekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^