OM Jaarbericht 2020: afname aantal FP-onderzoeken
/Het Openbaar Ministerie heeft het jaarbericht over het jaar 2020 gepubliceerd. In maart maakte het OM al de eerste criminaliteitscijfers bekend over vorig jaar. In het jaarbericht dat is verschenen, worden deze en andere cijfers nader toegelicht.
Functioneel Parket
Het totaal aantal strafrechtelijke onderzoeken onder leiding van het FP is in 2020 wederom afgenomen. Sinds 2018 is er een lichte dalende lijn te ontdekken in het totaal aantal onderzoeken. Dat geldt ook als gekeken wordt naar de specifieke aandachtsgebieden. Zowel bij fraudeonderzoeken als bij onderzoeken op het terrein van het milieustrafrecht is een dalende lijn te zien. In het jaarverslag wordt hiervoor geen verklaring gegeven.
Het aantal fraudeonderzoeken bij de Arrondissementsparketten was in 2020 gelijk aan dat in 2019. Opvallend is de stijgende lijn sinds 2016 in het aantal witwasonderzoeken bij deze parketten. De allergrootste vlucht hebben echter onderzoeken naar cybercrime genomen.
Vrijheidsstraffen
Ten opzichte van 2019 is in fraudezaken het aantal veroordelingen met oplegging van een vrijheidsstraf aanzienlijk gedaald van 112 in 2019 naar 84 in 2020.
EOM
In 2018 heeft Nederland zich aangesloten bij het Europees OM, een onafhankelijk EU-orgaan dat verantwoordelijk is voor het opsporen en vervolgen van strafbare feiten die de financiële belangen van de Unie schaden, zoals fraude met EU-subsidies, corruptie en grensoverschrijdende btw-fraude van meer dan 10 miljoen euro. Het EOM zal in Nederland worden ondergebracht bij het Functioneel Parket en de voorbereidingen voor die inhuizing hebben in 2020 plaatsgevonden. Ook is de eerste Nederlandse Europese Aanklager benoemd en heeft de wervingsprocedure voor twee Europese Gedelegeerde Aanklagers voor Nederland plaatsgevonden. Het lag in de planning om het EOM op 1 november van start te doen gaan, maar dat is nog enige maanden uitgesteld (tot 1 juni 2021).
Cyber
De sterke toename van het aantal aangiften van onlinecriminaliteit en cybercriminaliteit is ook zichtbaar in de cijfers van het OM. Het aantal nieuw ingeschreven verdachten van cyberdelicten nam in een jaar toe van 390 naar 480, een toename van 23%. Verder nam het aantal verdachten van fraude met betaalproducten toe met 48%, van 450 naar 680 verdachten en het aantal verdachten van fraude met onlinehandel met 16%: van 285 naar 330. Ten slotte nam het aantal verdachten van identiteitsfraude toe met 20%; van 120 naar 140. De totale instroom van horizontale fraudezaken (fraude tussen burgers onderling) daalde met 6%.