Afdeling zet streep door vermeend zakelijk samenwerkingsverband Wet Bibob

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 22 januari 2025, ECLI:NL:RVS:2025:214

De burgemeester van Kerkrade heeft een aanvraag van EatGreek B.V. voor een Drank- en Horecawetvergunning (nu: Alcoholwetvergunning) geweigerd. Dit besluit was gebaseerd op een advies van het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Volgens de burgemeester bestond een ernstig vermoeden dat de vergunning zou worden gebruikt om strafbare feiten te plegen, mede vanwege de vermeende betrokkenheid van de verhuurders van het pand (appellanten) bij schuldwitwassen. Appellanten hebben hoger beroep ingesteld tegen de afwijzing.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Terugblik op het commissiedebat over witwassen en terrorismefinanciering

Op 22 januarijl. vond het commissiedebat met de minister van Financiën plaats over witwassen en terrorismefinanciering. Het debat biedt een goed inzicht in hoe politieke partijen staan ten opzichte van de maatregelen die Nederland neemt en waar zij hun prioriteiten leggen. Een belangrijk punt van optimisme is dat er een visiebrief Visie op de financiële sector ligt, en de minister heeft toegezegd dat deze in april van dit jaar verder wordt uitgewerkt. Dat betekent nog even geduld, maar het vooruitzicht is positief.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onevenredige boetes voor verkeersovertredingen op grond van de Wet Mulder

In de nieuwste editie van het tijdschrift ANWB Verkeersrecht hebben Arthur Hartmann, Lodewijk Rogier en Benny van der Vorm een artikel geschreven over onevenredige boetes op grond van de Wet Mulder. In onze bijdrage pleiten zij ervoor dat de Mulder-rechter meer zou moeten aansluiten bij de andere bestuursrechters, zeker waar het gaat om evenredigheid. Dat zal echt geen ‘aardverschuiving’ opleveren voor de huidige beoordeling van Mulderzaken. Er is naar hun mening geen reden meer om de Wet Mulder nog langer een 'status aparte' te geven in het bestuursstrafrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het bewijsvermoeden in de Wet bescherming klokkenluiders: hoe weerleg je dat?

Parket bij de Hoge Raad 22 november 2024, ECLI:NL:PHR:2024:1260

De Wet bescherming klokkenluiders verbiedt om klokkenluiders te benadelen. Deze wet bevat bovendien een bewijsvermoeden dat benadeling van een werknemer verband houdt met een door hem gedane klokkenluidersmelding. Het is aan de werkgever om dat vermoeden te weerleggen. Maar wat is daarvoor vereist? Kan de werkgever daarbij volstaan met het ontzenuwen van het vermoeden door het leveren van zogeheten tegenbewijs, of moet hij het tegendeel bewijzen van wat wordt vermoed?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Tussen recht spreken en recht doen − Rechterlijke bevoegdheid en de overschrijding van de redelijke termijn

Fiscale straf- en boetezaken zijn veelal complex en kennen doorgaans lange doorlooptijden. Het kan daardoor jarenlang duren voordat een zaak inhoudelijk wordt behandeld en afgedaan. De gevolgen daarvan voor de verdedigingsrechten kunnen groot zijn. De Hoge Raad heeft in een recent arrest evenwel (opnieuw) bevestigd dat een extreme termijnoverschrijding niet kan leiden tot niet-ontvankelijkheidsverklaring van het Openbaar Ministerie. De vraag is of deze benadering in gevallen van extreme termijnoverschrijdingen niet te weinig ruimte laat aan de feitenrechter.

Lees verder:

 

Print Friendly and PDF ^