Ook als de jaarrekening wel is geüpload, maar niet is gedeponeerd, is een bedrijf strafbaar. Afwijzing procesafspraken en vernietiging strafbeschikking.

Gerechtshof Amsterdam 26 september 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2830

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het niet uiterlijk binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar 2018 deponeren van de jaarrekening op de daarvoor voorgeschreven wijze. De rechter dient alleen acht te slaan op een afdoeningsvoorstel van het openbaar ministerie en de verdachte als is gewaarborgd dat is voldaan aan de eisen die artikel 6 EVRM stelt. Eén van deze eisen is dat de verdachte bij de totstandkoming van procesafspraken van rechtsbijstand is voorzien. Hiervan is in deze zaak geen sprake. Ten gevolge hiervan komen de procesafspraken niet voor een beoordeling door het hof in aanmerking. Het hof bepaalt dat ter zake van het bewezenverklaarde geen straf of maatregel wordt opgelegd en vernietigt de eerder uitgevaardigde strafbeschikking.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wanneer krijgt het Huis voor Klokkenluiders haar sanctiebevoegdheden?

In het regeerakkoord valt te lezen dat er betere bescherming komt voor klokkenluiders. Eén van de manieren om bij te dragen aan betere bescherming, is om het Huis voor Klokkenluiders meer tanden te geven: handhaving- en sanctiebevoegdheid. Dit is opgenomen in de Wbk, maar dit onderdeel van de wet is nog niet in werking getreden. Tijdens een recent begrotingsdebat kwam het thema klokkenluidersbescherming en de rol van het Huis voor Klokkenluiders daarbij meermaals ter sprake. Tweede Kamerlid Van Nispen (SP) wees de minister op het amendement Leijten en diende een nieuwe motie in, waarin nogmaals werd gevraagd om de toegezegde sanctiebevoegdheid voor het Huis en deze in werking te laten treden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden

Op 1 oktober jl. is de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden. Deze wet is in het leven geroepen om het Nederlandse bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb), beter te beschermen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. De wet voorziet in een juridisch kader voor het sneller en eenvoudiger informeren van bedrijven over digitale kwetsbaarheden, cyberdreigingen en -incidenten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zeecontainers vol illegale F-gassen onderschept in Rotterdam

De inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft deze zomer 4 zeecontainers in de Rotterdamse haven met daarin bijna 4.800 cilinders aan F-gassen in beslag genomen. De partij was afkomstig van buiten de Europese Unie en werd verscheept naar bedrijven of personen die F-gassen niet mogen importeren. Dat is dus illegaal. De 4 containers hebben een totale waarde van ongeveer € 1,5 miljoen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Waarom duurzaamheid minder ‘nice to have’ en meer compliance wordt; de rol van juristen

Er wordt vanuit Europa veel duurzaamheidsregelgeving over ons uitgestort. De verschillende richtlijnen en verordeningen volgen elkaar in rap tempo op en zijn al van kracht of geïmplementeerd of zullen dat in de komende jaren worden. Nieuw zijn vooral de regels die bedrijven verplichten om hun impact op mensen en milieu, ook in hun ketens, te meten, te managen en daarover te rapporteren. Voorbeelden daarvan zijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), de Ontbossingsverordening en de Batterijenverordening. Verder zijn nog in voorbereiding (maar nog niet aangenomen) de Dwangarbeidverordening en de Green Claims Directive, welke laatste gaat over uitingen van bedrijven over de duurzaamheid van producten of diensten waarmee zij richting van consumenten adverteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^