VOG-fouten, maatschappelijke risico’s en het belang van doordachte screening

Afgelopen week kwam in het nieuws: door een systeemfout bij Justitie behielden veroordeelde personen mogelijk onterecht hun Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zij konden aan de slag blijven in beroepen als de kinderopvang, door onvolledige informatie over hun strafblad (false negatives). Het omgekeerde gebeurt ook: soms krijgen sommige mensen juist géén VOG, terwijl ze geen risico vormen (false positives). De gevolgen voor deze mensen èn voor de samenleving zijn groot. Hoe komen zulke afwegingen tot stand? En wat zegt dit over hoe we in Nederland screenen?

Read More
Print Friendly and PDF ^

De uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in Milieudefensie c.s./Shell. Zes lessen voor toekomstige klimaatzaken

Op 12 november 2024 heeft het gerechtshof Den Haag arrest gewezen in de zaak Milieudefensie c.s./Shell. Het ging in deze zaak om de vraag of Shell onrechtmatig handelt wanneer zij haar totale, mondiale CO2 -emissies in 2030 niet met netto 45% ten opzichte van het niveau van 2019 terugbrengt. Waar de rechtbank Den Haag in 2021 (een deel van) de vorderingen van Milieudefensie toewees en een emissiereductiebevel van 45% in 2030 oplegde aan Shell, ging het hof hier niet in mee. Het wees de vorderingen van Milieudefensie af en vernietigde het vonnis van de rechtbank, in het voordeel van Shell.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Slachtoffers in de strafrechtketen: WODC start meerdere onderzoeken

In het strafrecht was tot enkele jaren geleden vooral aandacht voor de daders. Veel minder voor de slachtoffers. Daar komt steeds meer verandering in. Er is meer oog gekomen voor de rechten van slachtoffers en wat ze nodig hebben voor herstel. Ze hebben nu bijvoorbeeld spreekrecht tijdens rechtszaken. Het WODC begint in 2025 en daarna meerdere onderzoeken naar slachtoffers. Dat is nodig omdat groepen slachtoffers en typen delicten door maatschappelijke omstandigheden steeds veranderen, denk aan het in beeld krijgen van geweld tegen de LHBTQI-gemeenschap of online oplichting.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ondernemingsstrafrecht zonder klassenjustitie. Van megaschikking naar megastrafbeschikking

Het Openbaar Ministerie (OM) schiet tekort bij de daadwerkelijke bestraffing van criminaliteit gepleegd door grote ondernemingen. In plaats van hun boetes op te leggen grossiert de openbaar aanklager in afkoopsommen. Megaschikkingen hebben de transactiepraktijk omgevormd tot een moderne versie van de middeleeuwse aflatenpraktijk. Dit roept de vraag op in hoeverre deze praktijk leidt tot klassenjustitie: kunnen grote delinquente ondernemingen niet beter een strafbeschikking krijgen? Vanuit deze vraagstelling worden eerst de transactie- en strafbeschikkingenpraktijk geschetst (paragraaf 1 en 2). Vervolgens worden in paragraaf 3 beide modaliteiten vergeleken met betrekking tot hun fundamentele verschil. Daarna worden de negatieve effecten van afkoop besproken (paragraaf 4), gevolgd door een analyse van mogelijke bezwaren tegen megastrafbeschikkingen (paragraaf 5). Aan het slot volgt in paragraaf 6 de conclusie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De strafbeschikking in beweging: van dagvaarden tenzij, naar de strafbeschikking tenzij?

Eind februari kondigde het Openbaar Ministerie een nieuwe koers voor de strafbeschikking aan. Het Openbaar Ministerie gaat de mogelijkheden die de strafbeschikking biedt optimaal benutten door minder te dagvaarden en meer strafbeschikkingen op te leggen, zodat alleen die zaken bij de strafrechter terechtkomen waarin dat gelet op de ernst van het strafbare feit noodzakelijk is. De nieuwe koerswijziging heeft heel veel stof doen opwaaien. In deze bijdrage wordt de aangekondigde koerswijziging bezien in het licht van het doel van de wetgever bij de invoering van de strafbeschikking, de praktijk van de strafbeschikking tot nu toe en enkele toekomstige wijzigingen van de regeling van de strafbeschikking.

Read More
Print Friendly and PDF ^