Artikel: Waarom duurzaamheid minder ‘nice to have’ en meer compliance wordt; de rol van juristen

Er wordt vanuit Europa veel duurzaamheidsregelgeving over ons uitgestort. De verschillende richtlijnen en verordeningen volgen elkaar in rap tempo op en zijn al van kracht of geïmplementeerd of zullen dat in de komende jaren worden. Nieuw zijn vooral de regels die bedrijven verplichten om hun impact op mensen en milieu, ook in hun ketens, te meten, te managen en daarover te rapporteren. Voorbeelden daarvan zijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), de Ontbossingsverordening en de Batterijenverordening. Verder zijn nog in voorbereiding (maar nog niet aangenomen) de Dwangarbeidverordening en de Green Claims Directive, welke laatste gaat over uitingen van bedrijven over de duurzaamheid van producten of diensten waarmee zij richting van consumenten adverteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

A Plea for Common Standards on the Lawyer-Client Privilege in EU Cross-Border Criminal Proceedings in Light of Advancing Digitalisation

While the right to lawyer-client confidentiality has long been recognised as a fundamental right enshrined in the right to legal assistance and the right of defence, its practical implementation does not seem to provide adequate safeguards. Many EU Member States still lack clear rules on how to ensure that privileged communications are not captured during the interception of communications and the search/seizure of computers during criminal investigations. Also, OLAF investigations struggle with deficiencies in safeguarding the lawyer-client privilege. Taking the case law of the European Court of Human Rights as a starting point to identify common standards on the lawyer-client privilege in criminal proceedings, this article argues that there is a need for the European Union to take legislative action to ensure the effective protection of this right.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Dynamic aspects of investigative interviewing high-status fraud suspects

High-status financial fraudsters can inflict significant financial and social damage on society. This study aims to provide insight into the dynamics during investigative interviews with such suspects. To this end, 409 half-hour episodes of audio-recorded investigative interviews with 28 high-status suspects were analysed. Officers’ interview techniques are classified in four categories (rapport building; disclosure of potential evidence; adopting a challenging posture; authoritative signalling). Suspects' statements are classified into three categories (general disclosure; providing alternative explanations; uncertain statement behaviour). The dynamic relations between interviewers’ questions and suspects’ statements are studied, both within and across half-hour episodes.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De nieuwe anti-witwasverordening op komst

Er staat een grote verandering op stapel in Nederland ten aanzien van anti-witwasregelgeving. In 2021 introduceerde de Commissie een omvangrijk AML-pakket met een viertal legislatieve voorstellen waaronder een nieuwe verordening. Deze nieuwe Europese anti-witwasverordening is vanaf 10 juli 2027 toepassing. In dit artikel staan de auteurs stil bij de belangrijkste wijzingen in verband met de reikwijdte van de verordening en de aanvullende eisen die de verordening stelt aan de interne bedrijfsvoering van instellingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: We moe(s)ten het (maar) weer eens over het strafrechtelijk sanctierecht hebben

We moe(s)ten het (maar) weer eens over het strafrechtelijk sanctierecht hebben. En dat in de brede betekenis ervan: het wettelijk sanctiestelsel, de straftoemeting en -motivering door de rechter, (vervolgens) de WvSv-regeling van de ‘buitenkant’ van de tenuitvoerlegging en de wettelijke regeling betreffende de inhoud van die tenuitvoerlegging. Naar de aard van de sanctiesoort heeft zich met het detentierecht (eigenlijk alleen) voor de vrijheidsbenemende sancties een zelfstandig, gesystematiseerd en uitgebreid rechtsterrein ontwikkeld; voor de tenuitvoerlegging van vrijheidsbeperking en vermogensontneming bestaan geen dienovereenkomstig uitgewerkte kaders. Bij een beschouwing van het strafrechtelijk sanctierecht in den brede moet het dan niet alleen gaan om de enkele optelsom van deze, te onderscheiden onderdelen, maar als het even kan ook om de inhoudelijke samenhang van die onderdelen; de gezamenlijkheid als systematisch samenhangend en verantwoord, (uitsluitend) daardoor legitiem stelsel van strafrechtelijke sanctionering. Daarmee is ook de verbinding tussen de verschillende onderdelen van dat strafrechtelijk sanctierecht van belang. En dus ook de verantwoordelijkheden van de betrokken instituties en actoren en hun onderlinge verhouding. Met name die verantwoordelijkheden lopen in de huidige indeling in het Nederlands recht (immers) nogal uiteen.

Read More
Print Friendly and PDF ^