Europarlementariërs stemmen voor snellere bevriezing en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen

Nieuwe regelgeving inzake de inbeslagneming van criminele vermogensbestanddelen moet zorgen voor snelle en efficiënte bevriezingsoperaties overal in de EU en een snellere schadeloosstelling van slachtoffers. Het gaat om het Voorstel voor een Richtlijn inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sa­men­vat­ting ad­vies wets­voor­stel con­fis­ca­tie cri­mi­ne­le goe­de­ren

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 10 mei 2023 advies vastgesteld over het wetsvoorstel over de confiscatie van goederen met een criminele herkomst (Wet confiscatie criminele goederen). Het wetsvoorstel introduceert een civielrechtelijke procedure voor het confisqueren van criminele opbrengsten. Het Openbaar Ministerie moet dan aantonen dat het gaat om vermogen of zaken zoals auto’s of boten die afkomstig zijn uit een misdrijf. Die kunnen dan worden afgepakt zonder dat daar een strafrechtelijke veroordeling aan vooraf gaat. Dit wordt aangeduid als ‘non conviction based confiscation’ en wordt afgekort als NCBC.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Lokale stappen in de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit

Deze bijdrage is gebaseerd op een verkennend onderzoek naar lokaal handelingsperspectief in de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit (Kort & Spithoven, 2021). We belichten hierin wat de politie in het district IJsselland tegenkwam bij enkele recente ontwikkelingen in de lokale aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit. De uitgevoerde studie spitste zich toe op een grootschalig onderzoek naar daders van vriend-in-noodfraude en op de ervaringen van het pas opgerichte IJssellandse digitaal flexteam, dat de ‘digitale uitdaging’ voor dit district moet aangaan. Wij zullen in dit artikel ook ingaan op de algemenere vraag hoe de politie op lokaal niveau en met name het basisteam meer kan worden toegerust om gedigitaliseerde criminaliteit effectief aan te pakken. Hieronder komen achtereenvolgens aan bod: de gevolgde onderzoeksaanpak, succesfactoren in een onderzoek naar vriend-in-noodfraude, de ervaringen van het digitaal flexteam, een aantal rollen in de lokale digitale politietaak, aanbevelingen en tot slot een kernboodschap voor de praktijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming na beleggingsfraude. Afwijzing vordering: voordeel toegerekend aan natuurlijk persoon en niet aan de BV.

Rechtbank Amsterdam 16 november 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:8228

De rechtbank kan op basis van het dossier niet vaststellen dat veroordeelde op enigerlei wijze wederrechtelijk voordeel heeft genoten uit door veroordeelde of een ander (in het bijzonder vertegenwoordiger van veroordeelde) gepleegde misdrijven. In dit kader is in het bijzonder van belang dat de rechtbank in de gelijktijdig behandelde ontnemingszaak tegen vertegenwoordiger van veroordeelde tot de conclusie komt dat het gehele voordeel dat door middel van de door hem gepleegde oplichtingen en verduisteringen is verkregen, aan hem moet worden toegerekend (ongeacht waar dat voordeel aanvankelijk is ‘binnengekomen’).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming na beleggingsfraude: toerekening voordeel aan natuurlijk persoon en niet (ook) aan BV's

Rechtbank Amsterdam 16 november 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:8227

De rechtbank ziet aanleiding om het gehele wederrechtelijk verkregen voordeel dat door veroordeelde en binnen diens bv’s is behaald, aan veroordeelde toe te rekenen. Voor die toerekening is vereist dat het veroordeelde is geweest die daadwerkelijk het voordeel heeft genoten van de opbrengsten van de gepleegde oplichtingen en verduisteringen. Daarvan kan sprake zijn als veroordeelde (volledig of in belangrijke mate) zeggenschap had over de bv’s, over het vermogen van de bv’s kon beschikken en het verkregen voordeel tot het voordeel van veroordeelde kon strekken.

Read More
Print Friendly and PDF ^