Haagse hof wijst vordering vermindering CO2-uitstoot door Shell af

Gerechtshof Den Haag 12 november 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:2099

Het gerechtshof Den Haag heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell. In dat hoger beroep ging het om de vraag of Shell haar CO2-emissies in 2030 met 45% moet hebben verminderd ten opzichte van 2019. Het Haagse hof oordeelt dat Shell is gehouden haar CO₂-emissies terug te brengen, maar kan niet vaststellen welk percentage daarvoor geldt. Het hof wijst de vorderingen van Milieudefensie daarom af.

Read More
Print Friendly and PDF ^

The European Public Prosecutor’s Office and Environmental Crime | Further Competence in the Near Future?

This article envisages the possible extension of the European Public Prosecutor’s Office’s competences in the field of environmental protection. The author first presents an overview of the Office’s competences under the current legislation and, second, analyses suggestions on extending these competences specifically to the field of environmental crime. The case is made that a stronger, more comprehensive scope of competence for the EPPO would strengthen its position in the EU. This warrants an extension of the Office's jurisdiction to other types of crime, especially in the fight against cross-border crime such as environmental crime.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De aanpak van pgb-fraude middels de oplegging van een bestuurlijke boete?

In het verband van de aanpak van fraude met een persoonsgebonden budget (pgb) heeft de gemeente een belangrijke taak. De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) biedt de grondslag van het pgb. Overtreding van de Wmo 2015 kan evenwel niet bestuurlijk worden bestraft. In deze bijdrage wordt onderzocht in hoeverre het zinvol is om een wettelijke grondslag in de Wmo 2015 te ontwikkelen, zodat overtredingen ook kunnen worden bestraft met de oplegging van een bestuurlijke boete.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2024: Criminaliteit met kunststofafval is verdienmodel

Nederland speelt een grote rol in de wereldwijde handel in kunststofafval. Tijdens elke stap in de handelsketen van kunststofafval vinden criminele handelingen plaats. Dit blijkt uit een speciale bijdrage van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2024 dat in opdracht van de Strategische Milieukamer is gemaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht – de implicaties voor Nederland

Op 20 mei 2024 is de nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht ("de Richtlijn") in werking getreden. Hiermee worden de Richtlijnen 2008/99/EG ("Richtlijn uit 2008") en 2009/123/EG vervangen. De Richtlijn uit 2008 was een belangrijke stap om milieucriminaliteit via het strafrecht aan te pakken. Uit een door de Europese Commissie ("Commissie") uitgevoerde evaluatie naar de Richtlijn uit 2008 volgde dat de Richtlijn uit 2008 in de praktijk niet het gewenste effect had. De opgelegde sancties bleken te laag om afschrikkend te werken, het aantal succesvolle onderzoeken naar en vervolgingen van milieucriminaliteit bleef zeer laag en er was onduidelijkheid over de definities. Daarnaast constateerde de Commissie op alle niveaus van de handhavingsketens leemten. Ook werden tekortkomingen op het gebied van middelen, gespecialiseerde kennis en samenwerking bij politie, Openbaar Ministerie en rechtbanken geconstateerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^