Provincie moet chemisch bedrijf in Bergen op Zoom maatregelen opleggen

De provincie Noord-Brabant moet passende maatregelen opleggen aan een chemisch bedrijf in Bergen op Zoom. Dit bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. Een milieuvereniging maakt zich vanwege stikstofuitstoot van de fabriek zorgen over eventuele negatieve gevolgen aan nabijgelegen natuurgebieden. Omdat niet duidelijk is of landelijke of provinciale maatregelenpakketten hierin op tijd een kentering gaan brengen, zijn er preventieve beperkingen nodig. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Wet dieren: een verkenning van het concept ‘integrale wetgeving’

Deze bijdrage introduceert het concept integrale wetgeving om het fenomeen weer te geven dat de wetgever bestaande regelingen intrekt en deze vervolgens samenbrengt in één nieuwe wet. De auteur merkt op dat dit concept in opkomst is en een van de manieren is waarop de wetgever probeert om wetgeving te vereenvoudigen en consistenter te maken. Ook kaderwetten en de verhouding tussen integrale wetgeving en kaderwetten komen in deze bijdrage aan bod, waarbij de auteur constateert dat de kaderwet een concept is waarin integrale wetgeving tot uiting kan komen. De Wet dieren fungeert als voorbeeldcasus omdat zij een kaderwet is en een voorbeeld van integrale wetgeving.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Groene beloftes zijn niet vrijblijvend

Bedrijven mogen consumenten verleiden met groene beloftes, maar ze misleiden mag niet. De geuite duurzaamheidsambities moeten ook echt haalbaar zijn. Om misleiding tegen te gaan introduceert de Europese Unie gedetailleerde regels waarin de onderbouwing en verificatie van streefclaims vooropstaan. Deze regels bevestigen de in Nederland door toezichthouder en zelfregulering ingezette lijn en voorzien in de vraag naar strenge wettelijke normen. Toch zijn er ook zorgen: de kosten van het verificatieproces kunnen het bereiken van de verduurzamingsdoelstelling mogelijk ook in de weg staan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: New Directions and Challenges in Sustainability Regulation

This is the third issue of the Compliance, Ethics & Sustainability Journal of 2024 with a focus on the new directions and challenges in sustainability regulation. Many companies are evaluating the impact of upcoming legal initiatives like the EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive and EU Corporate Sustainability Reporting Directive and other public enforcement initiatives, as well as considering self-regulation due to intrinsic motivation or pressure from stakeholders and society. This edition aims to provide new insights and perspectives on these matters. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad van State: Last onder dwangsom is geen bestraffende sanctie

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 2 oktober 2024, ECLI:NL:RVS:2024:3942

De appellante in deze zaak heeft betoogd dat de rechtbank heeft miskend dat de last onder dwangsom een bestraffende sanctie is en geen herstelsanctie. De hoogte van de aan de last verbonden dwangsom is volgens haar bedoeld om leed toe te brengen. De Afdeling is het daar niet mee eens.

Read More
Print Friendly and PDF ^