OM eist celstraf tegen directrice Drentse zorginstelling

Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft een celstraf van negen maanden - waarvan zes voorwaardelijk - geëist tegen een 55-jarige vrouw uit de gemeente Emmen. Zij was directeur van een zorginstelling in Wijster. De vrouw wordt verdacht van het in de nacht van 19 op 20 januari 2018 in hulpeloze toestand achterlaten van een 59-jarige man, waardoor de man is komen te overlijden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bestrijding van zorgfraude: vele haken en ogen

In de praktijk blijkt dat niet alle signalen van zorgfraude kunnen worden opgepakt, omdat de beschikbare opsporings- en handhavingscapaciteit het stellen van prioriteiten noodzakelijk maakt. Ook moet het Openbaar Ministerie (OM) gezien de beperkte capaciteit afwegingen maken als het gaat om daadwerkelijke vervolging. Naast deze dilemma’s spreekt de minister voor Langdurige Zorg en Sport de wens uit dat wordt voorkomen dat daders van zorgfraude ‘ooit nog in herhaling vallen’. Dit maakt het wenselijk dat het strafrecht doeltreffend wordt ingezet. Het doel van ons onderzoek is om te achterhalen of aanpassing van wet- en regelgeving gewenst is om de inzet van het strafrecht te verbeteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Openheid over calamiteiten

De discussie over de vraag welke mate van openheid er naar patiënten en hun naasten moet worden betracht in het geval van een calamiteit is door de uitspraak die de Hoge Raad in februari 2023 deed in de Prisma-zaak geïntensiveerd. Maar niet alleen de uitspraak van de Hoge Raad leidt tot hernieuwde aandacht voor dit onderwerp. Ook de eerste evaluatie van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de reactie van de minister daarop dragen daaraan bij. En dat geldt ook voor recente uitspraken van tuchtcolleges over calamiteitenrapportages en de veranderde aanpak van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met betrekking tot calamiteiten. In deze bijdrage bespreek ik al deze ontwikkelingen, om een antwoord te kunnen geven op de vraag waar we nu staan ten aanzien van openheid over calamiteiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rb.: In beslag nemen en inzien intern onderzoeksrapport zorginstelling (geheimhouderstuk) door OM is in strijd met proportionaliteit en subsidiariteit

Rechtbank Noord-Holland 16 oktober 2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:10918

Zorginstelling Philadelphia heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van een mogelijk incident. De instelling heeft een intern onderzoek gedaan naar het incident. Later is de politie een onderzoek gestart naar mogelijke mishandeling door een medewerker van de instelling. De officier van justitie heeft bij de rechter-commissaris een vordering ingediend ex artikel 126nf Sv (verstrekken van gevoelige gegevens). De RC heeft deze vordering toegewezen. De OvJ heeft vervolgens van Philadelphia het onderzoeksrapport gevorderd. De rechtbank is van oordeel dat het in beslag nemen en inzien van het onderzoeksrapport in strijd is met de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Er is daarom niet voldaan aan de uitzonderingssituaties van artikel 98 Sv of 9 Wkkgz. Het inzien van het onderzoeksrapport moet in deze zaak worden gezien als een laatste redmiddel om bewijs te verzamelen. Van een andere manier van onderzoek of een afweging van de verschillende belangen blijkt echter niet. De officier van justitie heeft niet weersproken dat het OM tot dusver geen pogingen heeft ondernomen om getuigen te horen van de lijst medewerkers. Philadelphia heeft ten slotte verklaard dat het onderzoeksrapport de naam van de desbetreffende medewerker niet vermeldt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling instelling voor geestelijke gezondheidszorg wegens dood door schuld

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 22 maart 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:944

Met de advocaat-generaal is het hof, gelet op de hiervoor weergegeven feiten en omstandigheden, van oordeel dat de verdachte kon beschikken of de gedragingen al dan niet zouden plaatsvinden en dat zij niet die zorg heeft betracht die in redelijkheid van de verdachte kon en mocht worden gevergd met het oog op het voorkomen van de verweten gedragingen. In zoverre heeft verdachte die gedragingen ook aanvaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^