Minister mag neushoornvogels Ouwehands Dierenpark in beslag nemen

Rechtbank Midden-Nederland 5 maart 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:1154

Ouwehands Dierenpark in Rhenen kan de legale herkomst van twee rosse neushoornvogels die in de dierentuin leven niet aantonen en daarom mag de Minister voor Natuur en Stikstof ze in beslag nemen. Dat is het oordeel van de rechtbank Midden-Nederland. Deze uitspraak betekent dat als Ouwehands binnen nu en zes weken niet alsnog kan aantonen dat de vogels legaal zijn verkregen, de minister de vogels in beslag mag nemen en naar een andere locatie mag brengen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verdachte rechtspersoon opgericht naar recht van Guernsey kan zich door te zijn ‘struck-off’ niet verdedigen waardoor OM niet-ontvankelijk wordt verklaard in vervolging

Rechtbank Overijssel 1 februari 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:746

De rechtbank verklaart het OM niet-ontvankelijk in de vervolging van verdachte en verklaart de benadeelde partijen niet-ontvankelijk in hun vorderingen. De verdachte was ten laste gelegd dat hij zich schuldig had gemaakt van het plegen van valsheid in geschrift. De rechtbank zag zich voor de vraag gesteld of tegen verdachte een strafrechtelijke vervolging kan worden gestart. De rechtbank overweegt dat verdachte is opgericht, en gevestigd, op Guernsey. Verdachte valt dan ook onder het recht van Guernsey, nader uitgewerkt en beschreven in de Companies Act 2006. Per 4 augustus 2022 is verdachte uitgeschreven uit het handelsregister. Naar het recht van plaats wordt dit benoemd met de term ‘struck-off’. Een rechtspersoon die ‘struck off’ is mag zich niet in een gerechtelijke procedure verdedigen. Nu aan het vereiste dat een (rechts)persoon zich moet kunnen verdedigen op dit moment niet kan worden voldaan, kan het naar het oordeel van de rechtbank niet anders zijn dan dat verdachte niet vervolgd kan worden. Zij zal het Openbaar Ministerie om deze reden dan ook niet-ontvankelijk verklaren in de vervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken gemaakt in fiscale strafzaak

Rechtbank Overijssel 12 februari 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:699

Verdachte heeft haar bedrijfsadministratie op geraffineerde wijze valselijk opgemaakt door daarin 1.067 valse of vervalste facturen op te nemen en met gebruikmaking van die facturen aangifte omzetbelasting heeft gedaan. Daarmee heeft verdachte zich eveneens schuldig gemaakt aan belastingfraude door het over veertien kwartalen doen van onjuiste aangiften voor de omzetbelasting. De rechtbank ziet na het afwegen van alle belangen voldoende aanleiding om conform het afdoeningsvoorstel een geldboete van € 15.000 op te leggen. Daarbij heeft de rechtbank meegewogen dat de naheffingsaanslag inmiddels geheel is voldaan waardoor het belastingnadeel teniet is gedaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraffen voor hoofdverdachten bankhelpdeskfraude bejaarde slachtoffers

De rechtbank Noord-Holland heeft 6 verdachten veroordeeld voor het oplichten van bejaarden door bankhelpdeskfraude en babbeltrucs. De 38-jarige hoofdverdachte krijgt hiervoor een celstraf van 32 maanden. 3 medeverdachten krijgen 11,5 maanden, 190 dagen en 105 dagen cel. Een 23-jarige verdachte krijgt 240 dagen jeugddetentie en een andere verdachte krijgt 220 uur taakstraf. Ze worden veroordeeld voor witwassen, oplichting, het medeplegen van oplichting en diefstal.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen wegens grootschalige beleggingsfraude (piramidespel) met investeringsproducten van Quality Investments kunnen in stand blijven

De veroordelingen van twee verdachten wegens grootschalige beleggingsfraude kunnen in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad in haar conclusies. Het gaat in deze zaken om een grootschalig piramidespel met investeringsproducten van Quality Investments. Het gerechtshof veroordeelde de verdachten wegens het medeplegen van valsheid in geschrift, het medeplegen van oplichting, het medeplegen van gewoontewitwassen en deelname aan een criminele organisatie en legde gevangenisstraffen op van 72 maanden en een beroepsverbod van elf jaar. Tegen deze uitspraken stelden de verdachten beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. De advocaten van de verdachten vragen de Hoge Raad de uitspraken van het hof te vernietigen. In cassatie wordt vooral geklaagd dat beide arresten van het hof niet voldoen aan de bewijsrechtelijke eisen van nauwkeurigheid en zorgvuldigheid. Ook wordt geklaagd over de strafmotivering. De AG is van mening dat de cassatieklachten over de bewijsvoering van het hof niet slagen. Uit die bewijsvoering blijkt voldoende dat de mededelingen over het investeringsproduct in (onder meer) de door de verdachten gebruikte geschriften vals waren en ook dat de verdachten daarvan wisten. De klacht over de strafmotivering houdt in dat volgens de verdediging het hof bij de strafoplegging ten onrechte rekening heeft gehouden met het feit dat het door de verdachten veroorzaakte nadeel een veel hoger bedrag omvat dan dat van de in de bewezenverklaring genoemde beleggers. De AG is van mening dat ook deze klacht niet slaagt. Het hof heeft de grotere schade kunnen aanmerken als een omstandigheid waaronder de fraude is gepleegd. De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 9 april 2024.

Read More
Print Friendly and PDF ^