Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel na grootschalige beleggingsfraude (Quality Investments)

Rechtbank Amsterdam 21 juli 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:4280

Bij het vaststellen van het wederrechtelijk verkregen voordeel neemt de rechtbank de door de participanten als gevolg van de oplichting overgemaakte bedragen op de drie escrowrekeningen als uitgangspunt. Het is aannemelijk dat ter verkrijging van dit wederrechtelijk verkregen voordeel door veroordeelde en zijn mededaders kosten zijn gemaakt. Het gaat dan om de kosten die rechtstreeks in verband staan met het begaan van de strafbare feiten waarvoor de ontnemingsmaatregel wordt opgelegd en die redelijkerwijs voor aftrek in aanmerking komen. Na aftrek van deze kosten staat vast wat het wederrechtelijk verkregen voordeel is dat aan de verschillende mededaders toegerekend moet worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist gevangenisstraf tegen verdachte van miljoenenoplichting met groene projecten

Het Openbaar Ministerie verwijt een 56-jarige man uit Barchem van beleggingsfraude voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro en witwassen en zijn 41-jarige ex-vrouw van schuldwitwassen. De man dupeerde zeker 25 beleggers met obligaties bestemd voor groene projecten in Duitsland en Nederland. Vandaag eiste het OM voor de rechtbank in Amsterdam onder meer een gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar tegen de man en een taakstraf en verbeurdverklaring van een woning tegen de vrouw.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Appelleren is riskeren: fors hogere straf in beleggingsfraudezaak Quality Investments

Het hof Amsterdam heeft aan 2 mannen een gevangenisstraf opgelegd van 6 jaar wegens valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Daarnaast is het ze verboden tot 5 jaar na het uitzitten van die straf het beroep van financieel dienstverlener uit te oefenen, of financiële producten aan te bieden. Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van 5 jaar gevorderd en oplegging van het beroepsverbod. De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf op van 3 jaar en 7 maanden en een beroepsverbod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tot 4 jaar gevangenisstraf voor grootschalige en internationale beleggingsfraude

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen veroordeeld tot 3 en 4 jaar gevangenisstraf in de megazaak met de naam Cayenne. Deze zaak heeft betrekking op een onderzoek van de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) naar grootschalige en internationale beleggingsfraude bij de handel in valuta (‘forex trading’), gepleegd in 2011 en 2012. Dit gebeurde vanuit bedrijven onder de naam IB Capital. Veel van de slachtoffers van deze fraude waren afkomstig van het internationale beleggingsplatform ProphetMax. Twee Nederlandse verdachten stonden terecht in deze zaak, een 42-jarige man uit Haarlem en een 49-jarige man uit Winterswijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Broers veroordeeld voor gewoontewitwassen door veiligstellen van uit eigen misdrijf (beleggingsfraude) afkomstige opbrengsten

Rechtbank Midden-Nederland 31 maart 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:1251

Twee broers zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het witwassen van grote hoeveelheden crimineel geld. Een 54-jarige man uit Almere maakte zich schuldig aan gewoontewitwassen van geld dat hij had verdiend met beleggingsfraude. Zijn 44-jarige broer uit Hoofddorp werkte hier deels aan mee en profiteerde ervan door twee hypotheken bij hem af te sluiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^