Het gebruik van AI in de opsporing

Inmiddels hebben AI-toepassingen hun weg gevonden naar alle domeinen in de samenleving. AI wordt niet alleen in de private sector gebruikt, ook publieke partijen zetten AI in om hun dienstverlening te verbeteren of om bepaalde taken efficiënter te kunnen uitoefenen. Zo gebruikt de Nationale Politie verschillende AI-tools in het kader van de opsporing en handhaving van criminaliteit, waaronder toepassingen die zowel ‘voorspellend’ als ‘in real time’ en ‘retrospectief’ kunnen worden ingezet.

AI wordt vooral gezien als een manier om een belangrijke efficiëntieslag te maken in de preventie en opsporing van criminaliteit. Het gaat daarbij om zaken zoals de snelheid waarmee zeer grote hoeveelheden data kunnen worden verzameld en geanalyseerd, of efficiencyargumenten dat door het gebruik van AI-toepassingen zowel de werkprocessen als de opsporing van criminaliteit grondig verbeteren.

Over dit onderwerp spreekt Hoogleraar Digital Surveillance Marc Schuilenburg (Erasmus Universiteit) tijdens Het Grote Strafrecht & AI Congres. Eerder schreef hij het artikel AI-criminaliteit: een verkenning van actuele verschijningsvormen in Justitiële verkenningen.

Praktisch

📍Jaarbeurs Utrecht
🗓️ Donderdag 6 maart 2025
⏰ 9.15 - 17.30 uur

Over Marc Schuilenburg

Marc is hoogleraar Digital Surveillance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Thema’s in zijn onderzoek zijn de rol van AI, algoritmes en big data in het veiligheidsvraagstuk. Hij publiceert veelvuldig in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Zijn nieuwste boek is 'Making Surveillance Public: Why You Should Be More Woke About AI and Algorithms' (2e nieuwe druk komt begin maart 2025 uit). Marc maakt ook deel uit van de Reflectieraad van het Openbaar Ministerie en de Ethische Klankbordgroep van de Nationale Politie. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad van de Nederlandse Veiligheidsbranche. 

Klik hier voor meer informatie of om in te schrijven voor het congres.

 
Print Friendly and PDF ^