Artikel: De waarheid aan het licht wanneer vrijmoedig vrijuit spreken niet meer kan

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking getreden. Deze wet is een verbetering ten opzichte van haar voorganger de ‘Wet Huis voor Klokkenluiders’. Meer werkgevers moeten voldoen aan deze wet. En daarnaast zijn de rechten voor werknemers verbeterd. Kortgezegd, moeten werkgevers ervoor zorgen dat werknemers veilig hun vermoedens van misstanden kunnen melden. Dat betekent dat zij niet mogen worden benadeeld voor het doen van hun melding. Normaliter zouden werknemers hiervoor geen wetgeving nodig hebben. Idealiter kunnen medewerkers vrijmoedig vrijuit spreken als er zaken niet goed lopen binnen de organisatie. Deze wet is ervoor bedoeld dat medewerkers nog steeds vrijuit kunnen spreken op de momenten dat dat niet meer vanzelfsprekend is. Op de momenten dat dat spannend is geworden binnen de organisatie.

De wet is een vooruitgang. Echter, de wet is nog niet perfect. Vanuit goed werkgeverschap zou je als werkgever meer moeten doen dan alleen de wet voorschrijft.

In dit artikel geef ik een uitleg over de Wet bescherming klokkenluiders. Ik start met de aanleiding van deze wet en een korte toelichting op andere wettelijke bepalingen ten aanzien van klokkenluidersregelingen. Ik zal vervolgens in tien punten de kern van de wet toelichten. Ik ga daarbij in op de keuzes en dilemma’s die je als werkgever bij de implementatie tegenkomt. Waar relevant deel ik mijn implementatie-adviezen. Juist ook om de gaten in de wet als goed werkgever in de interne meldregeling, ook wel klokkenluidersregeling genoemd, te dichten.

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^