Kamervragen na oproep Openbaar Ministerie om verbetering corruptiewetgeving

Op 4 februari zijn kamervragen gesteld door Kamerlid Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de oproep van het Openbaar Ministerie om de wetgeving tegen corruptie te verbeteren. Het Openbaar Ministerie vindt dat er te weinig wettelijke mogelijkheden zijn om ambtenaren en politici voor corruptie te vervolgen, en wil dit aankaarten bij het ministerie van Justitie. Directe aanleiding is een tot nu toe onbekend corruptieonderzoek naar VVD’er Neelie Kroes. Dat onderzoek zet het OM niet voort omdat de Nederlandse wetgeving niet toereikend zou zijn om er een zaak van te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Spanje levert verdachte van criminele communicatiedienst over aan Nederland

Een 30-jarige Nederlandse man is vrijdag 31 januari overgeleverd uit Spanje. Hij is verdachte in een onderzoek naar de versleutelde communicatiedienst Matrix. Dat platform werd op 3 december 2024 door de Nederlandse en Franse autoriteiten neergehaald in een internationale operatie, ondersteund door Eurojust en Europol.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders: Onvoldoende naleving van de Wet bescherming klokkenluiders

Werkgevers, met name in de zorg, cultuur, overheid, onderwijs en het MKB, voldoen niet altijd aan de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Dat schrijft het Huis voor Klokkenluiders in haar Jaarplan 2025. Vanuit verschillende sectoren ontvangt het HvK signalen dat nog niet alle werkgevers zich aan de Wbk houden. Ook bepaalde groepen medewerkers, zoals zzp’ers en platformmedewerkers ervaren niet altijd de juiste bescherming. Werkgevers houden zich vaak niet aan de Wbk, omdat zij er niet bekend mee zijn, niet goed weten hoe ze aan de verplichtingen moeten voldoen of hier geen prioriteit aan geven. Sommige werkgevers lijken bewust de wet te negeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Staat mocht onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter uitvoeren na meldingen ongewenst gedrag

Het Presidium en de Griffier van de Tweede Kamer mochten een onderzoek laten uitvoeren naar het gedrag van een voormalig Kamervoorzitter na anonieme meldingen van ongewenst gedrag. Dat volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag. Het Presidium, de Griffier en de onderzoekers hebben voldoende voldaan aan de zorgplicht die ze hadden tegenover de voormalig Kamervoorzitter. De rechtbank geeft geen oordeel over de inhoud van de publicaties over de samenvatting van het onderzoek, omdat dit via de door de wetgever voorgeschreven procedure aan de orde moet worden gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraffen en schadevergoedingen voor cybercriminaliteit

De cybercrimekamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant* heeft vijf mannen veroordeeld voor o.a. verschillende vormen van online oplichting, computervredebreuk en witwassen. De rechtbank heeft celstraffen opgelegd tussen de 8 en 36 maanden. De mannen moeten daarnaast in totaal meer dan zes ton aan schadevergoedingen betalen. Ook moet er meer dan drie ton worden betaald aan de Staat, voor het geld dat is verdiend met deze criminele activiteiten. 

Read More
Print Friendly and PDF ^