A criminal law response to climate change

The past decade has seen a significant rise in interest in climate obligations under the European Convention on Human Rights (ECHR). There is an almost unanimous opinion in literature that climate change can lead to far-reaching violations of human rights. Mary Robinson, former United Nations High Commissioner for Human Rights, even deems global warming ‘the greatest human rights challenge of the twenty-first century‘. This raises the question of whether the ECHR can oblige the use of criminal law to mitigate climate change.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM: Voor 2024 nog grote stappen nodig in duurzaamheidsinformatie jaarverslaggeving

Per 1 januari 2024 gelden aangescherpte transparantieregels voor de duurzaamheidsinformatie (ESG) in het jaarverslag van de grootste beursgenoteerde ondernemingen; de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hiermee wordt bijvoorbeeld duidelijk wat klimaatverandering betekent voor de waardeontwikkeling van een onderneming en wat hun impact is op het milieu. Vooruitlopend daarop heeft de AFM een verkenning gedaan naar hun rapportage over klimaat, en de assurance hierbij. Er blijken nog grote stappen nodig om 2024 te kunnen halen. AFM ziet ook goede voorbeelden.

Read More
, , , ,
Print Friendly and PDF ^

Raad voor de rechtspraak: Handhaving bij wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen is te onduidelijk

‘Maak beter duidelijk waarom naast het opleggen van bestuurlijke boetes, het ook nodig is om strafrechtelijk te handhaven om schendingen van mensenrechten en vervuiling van het milieu bij Nederlandse internationale ondernemingen tegen te gaan.’ Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in een gepubliceerd wetgevingsadvies over het initiatiefwetsvoorstel duurzaam en verantwoord internationaal ondernemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Overzicht stand van zaken duurzaamheidsverslaggeving

De ontwikkelingen rond duurzaamheidsverslaggeving gaan erg snel, vooral binnen de EU. Vorig jaar is in dit tijdschrift (TvJ 2021/3) ingegaan op het voorstel van de Europese Commissie voor een EU richtlijn duurzaamheidsrapportages. Sindsdien is het bijzonder snel gegaan, zeker naar Europese wetgevingsbegrippen,. De definitieve EU richtlijn duurzaamheidsrapportages (EU Corporate Sustainability Reporting Directive; EU CSRD) verschijnt eind 2022 en vervolgens zal binnen 18 maanden de implementatie daarvan in de nationale wetgeving van de lidstaten moeten plaatsvinden. Dit omdat deze nieuwe wetgeving al vanaf verslagjaar 2024 in werking zal gaan treden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Passende zorgvuldigheid in internationale handelsketens

Deze bijdrage bespreekt de voorgestelde Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDD) en de mogelijke effecten op het Nederlandse vennootschapsrechtelijke kader. Vanuit rechtseconomisch perspectief wordt beargumenteerd dat de passende zorgvuldigheidsverplichtingen en de bijbehorende civielrechtelijke aansprakelijkheid ertoe kunnen leiden dat negatieve externe effecten worden geïnternaliseerd. De CSDD brengt naar verwachting verandering in de manier waarop moedermaatschappijen hun concerns inrichten en het voorrecht van beperkte aansprakelijkheid gebruiken. De huidige knelpunten en onduidelijkheden binnen de voorgestelde richtlijn, inclusief de betekenis van het begrip ‘onderneming’, moeten wel worden geadresseerd in het verdere verloop van het Europese wetgevingsproces voor een optimale werking van de CSDD.

Read More
Print Friendly and PDF ^