Study of the regulatory burden of due diligence on Responsible Business Conduct (RBC) and the Dutch Child Labour (Duty of Care) Act

The Netherlands endorses the UN Guiding Principles on Business and Human Rights and the OECD Guidelines for Multinational Enterprises. This includes voluntary international standards in the field of responsible business conduct. These provide voluntary principles and standards for responsible business conduct in areas such as employment and industrial relations, human rights, environment, information disclosure, combating bribery, consumer interests, science and technology, competition, and taxation. The purpose of this report is to identify what businesses must do to comply with (a farreaching interpretation of) the proposed broad due diligence obligation, the Child Labour (Duty of Care) Act and a general Duty of Care.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Naar een maatschappelijke zorgplicht voor bestuurders en commissarissen bij NV’s en BV’s?

In het voorjaar van 2020 verscheen een artikel waarin 25 hoogleraren de introductie van responsible corporate citizenship in de wettelijke taakopdracht van bestuurders en commissarissen van NV’s en BV’s bepleitten. De auteurs van dit artikel menen dat een aantal consequenties van dit voorstel nog onvoldoende doordacht is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de verstoring van het ‘level playing field’ doordat de zorgplicht geldt voor alle Nederlandse kapitaalvennootschappen, ongeacht de omvang van de vennootschap. Hierdoor zou de Nederlandse zorgplicht uit de pas lopen met aankomend Europees recht. Ook wordt de mogelijkheid verkend dat veronderstelde veronachtzamingen van de bovengenoemde zorgplicht zullen leiden tot een stroom aan procedures tegen een aansprakelijkheid van de betrokken (bestuurders en commissarissen van) NV’s en BV’s.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen

Op 11 maart 2021 is het Wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen bij de Tweede Kamer ingediend. Dit initiatiefvoorstel beoogt een wettelijke ondergrens in te stellen voor Nederlandse ondernemingen die internationaal opereren. Het voorstel introduceert een algemene zorgplicht voor ondernemingen ten aanzien van mogelijke nadelige gevolgen van hun activiteiten voor mensenrechten, arbeidsrechten of het milieu in een land buiten Nederland, en voor een specifieke categorie van ondernemingen het principe van gepaste zorgvuldigheid in productieketens, zoals dat is neergelegd in de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beantwoording Kamervragen over oliehandelaren, corruptie en (de rol van) de financiële sector

Het kabinetsbeleid is gericht op duurzame economische groei, waarbij onder andere de verwachting is dat Nederlandse bedrijven ook in andere landen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het kabinet verwacht van alle Nederlandse bedrijven die internationaal opereren dat ze de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s) naleven. Dit houdt in dat zij de zes stappen van gepaste zorgvuldigheid (due diligence) toepassen. Een belangrijk onderdeel van gepaste zorgvuldigheid is het transparant rapporteren over de opvolging en voorkoming van misstanden in de waardeketen.

Read More
Print Friendly and PDF ^