Artikel: De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben. Hoe te navigeren in dit spanningsveld en de juridische en reputationele risico's te beheersen. 

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Schikken van bestuurlijke boetes

Zolang de bestuurlijke boetes bestaan in de financiële sector, klinkt al de roep om deze te kunnen schikken – en worden daar bezwaren tegenin gebracht. Een wettelijke regeling ontbreekt en daarop is ook weinig zicht. Ook nu is er echter al veel mogelijk, zoals bijvoorbeeld de Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken van de AFM laat zien. De optie om een schikking aan te bieden is ook in lijn met de praktijk in andere EU-lidstaten. Opvallend hierbij is hoe sterk de schikkingsregelingen in de verschillende landen uiteenlopen. Aan schikkingen kunnen ook extra voorwaarden worden gesteld, buiten de boete om. Zonder wettelijke regeling is hier wel terughoudendheid geboden.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De voordeelgerelateerde bestuurlijke boete in strafrechtelijk perspectief

In deze bijdrage staat de voordeelgerelateerde boete in het financieel toezicht centraal. De toezichthouders passen deze boetevoegdheid maar mondjesmaat toe als het aankomt op de berekening van het voordeel. We trekken een parallel met de al langer bestaande ontnemingspraktijk in het strafrecht. We ronden af met enkele bespiegelingen over de wijze waarop financieel toezichthouders verder invulling kunnen geven aan de voordeelgerelateerde boete.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen voor internationale misdrijven

Elk jaar schrijft mensenrechtenorganisatie Trial International een rapport over de nationale vervolging van internationale misdrijven; oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid, genocide of agressie. Per land wordt gerapporteerd over strafzaken waarbij universele en/of extraterritoriale rechtsmacht is ingezet om internationale misdrijven te vervolgen, gepleegd buiten de landsgrenzen van die landen. Sinds 2015 groeit het aantal strafzaken dat ziet op internationale misdrijven (“IM-zaken”) gestaag. Dit komt op het conto van een handjevol westerse landen. Uit het meest recente overzicht, dat 2023 beslaat, signaleert Trial International dat dertien jurisdicties actief zijn in het vervolgen van internationale misdrijven.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Handhaven met de Omgevingswet in de hand: de eerste jurisprudentie

In dit artikel wordt ingegaan op het handhaven met toepassing van de Omgevingswet (verder: Ow), die per 1 januari 2024 in werking is getreden. Eerst wordt het overgangsrecht inzake handhaving en de richtinggevende uitspraak hieromtrent van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (verder: Afdeling) behandeld. Dit overgangsrecht bepaalt immers of het oude dan wel het nieuwe recht van toepassing is op de aan de orde zijnde zaak. Vervolgens wordt ingegaan op de juridische handhavingsgrondslagen onder de Ow. Ook wordt het leerstuk van concreet zicht op legalisering besproken, en hoe dit waarschijnlijk uit zal pakken voor verschillende leerstukken van de Ow. Aan bod komt eveneens het vervallen van het instrument van de bouwstop, het handhaven op zorgplichten (waar in de Ow meer nadruk op komt te liggen) en ten slotte worden nog enkele andere wijzigingen in het handhavingsrecht naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Ow doorgenomen. Bij dit alles zal de eerste rechtspraak over voornoemde leerstukken worden betrokken.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^