De aanpak van pgb-fraude middels de oplegging van een bestuurlijke boete?

In het verband van de aanpak van fraude met een persoonsgebonden budget (pgb) heeft de gemeente een belangrijke taak. De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) biedt de grondslag van het pgb. Overtreding van de Wmo 2015 kan evenwel niet bestuurlijk worden bestraft. In deze bijdrage wordt onderzocht in hoeverre het zinvol is om een wettelijke grondslag in de Wmo 2015 te ontwikkelen, zodat overtredingen ook kunnen worden bestraft met de oplegging van een bestuurlijke boete.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De ongerijmde reikwijdte van artikel 140 lid 2 Sr

Artikel 2:20 BW biedt de rechter de mogelijkheid om op verzoek van het OM rechtspersonen, waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde, verboden te verklaren en te laten ontbinden. Dat is een zware maatregel, waardoor de grondrechten van de deelnemers aan die rechtspersonen aangetast worden (zoals bijvoorbeeld de vrijheid van vereniging) en die het permanente einde van de rechtspersoon betekent. De laatste jaren zijn met name (informele) verenigingen, zoals Hells Angels, Bandidos MC Holland en een aantal andere motorclubs door zo'n verbod getroffen. Wellicht breidt het OM deze verbodsacties op termijn uit naar een of meer politieke partijen, maar dat is niet het onderwerp van deze column.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Verschoningsrecht als bewijsuitsluitingsverweer

Over het functionele verschoningsrecht is nog lang niet alles gezegd. Mijn vorige bijdrage daarover in dit blad kreeg bijval en kritiek. En leidde tot het verzorgen van een workshop samen met Muriël Rosing voor de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. De daaraan deelnemende strafpleiters vormden een scherpe slijpsteen voor de juridische geest. Bij het slijpen kwamen een paar vonken vrij, waaronder verschoningsrecht als mogelijk bewijsuitsluitingsverweer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De bestrijding van corruptie: een Europese prioriteit

In juni 2024 verscheen een voorstel voor een Europese richtlijn voor de bestrijding van corruptie. Corruptie is een belangrijk probleem en heeft ernstige gevolgen. De bestrijding daarvan krijgt terecht hoge prioriteit. Tegelijkertijd is 'corruptie' moeilijk te definiëren. Het richtlijnvoorstel kiest voor een brede benadering van corruptie en wil bijvoorbeeld ook 'ongeoorloofde beïnvloeding' strafbaar stellen. Het richtlijnvoorstel onderstreept het belang van preventie van corruptie. De lidstaten dienen een risicogebaseerde aanpak in te voeren, waarbij ook gerichte maatregelen per sector genomen kunnen worden. Financiële ondernemingen hebben hier al langer mee te maken vanwege de verplichting om belangenverstrengeling te voorkomen. Deze verplichting krijgt naar verwachting meer aandacht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht – de implicaties voor Nederland

Op 20 mei 2024 is de nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht ("de Richtlijn") in werking getreden. Hiermee worden de Richtlijnen 2008/99/EG ("Richtlijn uit 2008") en 2009/123/EG vervangen. De Richtlijn uit 2008 was een belangrijke stap om milieucriminaliteit via het strafrecht aan te pakken. Uit een door de Europese Commissie ("Commissie") uitgevoerde evaluatie naar de Richtlijn uit 2008 volgde dat de Richtlijn uit 2008 in de praktijk niet het gewenste effect had. De opgelegde sancties bleken te laag om afschrikkend te werken, het aantal succesvolle onderzoeken naar en vervolgingen van milieucriminaliteit bleef zeer laag en er was onduidelijkheid over de definities. Daarnaast constateerde de Commissie op alle niveaus van de handhavingsketens leemten. Ook werden tekortkomingen op het gebied van middelen, gespecialiseerde kennis en samenwerking bij politie, Openbaar Ministerie en rechtbanken geconstateerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^