Artikel: Openbaarmaking van sanctiebesluiten en overtredingen op grond van de Wft: waar zijn de waarborgen?

Bij de openbaarmaking van sanctiebesluiten en overtredingen op basis van de Wft moet de toezichthouder een evenredigheidstoets uitvoeren. Als de nadelen van openbaarmaking onevenredig zijn ten opzichte van de beoogde doelen, moet de publicatie zo worden vormgegeven dat deze niet te herleiden is tot de gesanctioneerde. Deze toets wordt vaak terughoudend toegepast, waardoor de rechten van de gesanctioneerde niet altijd voldoende gewaarborgd zijn. Dit artikel verkent hoe deze evenredigheidstoets in de praktijk wordt toegepast en welke handvatten het internationaal en Europees recht bieden voor een herijking van de evenredigheidstoets.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: All airlines are equal, but some are more equal than others. How KLM avoided prosecution for 20 years and millions in fines with the blessing of the Dutch authorities

For 22 years, an MoU between KLM and the Dutch State shielded KLM from criminal prosecution for transporting passengers without proper travel documentation. Meanwhile, other airlines were held criminally liable numerous times. This inequality caused the Amsterdam Court of Appeal to declare prosecutions of other airlines inadmissible in both 2008 and 2021, as the Dutch State had demonstrated an insufficient effort to conclude an MoU with them as well. Recently disclosed documents shed more light on the full scope of the unequal treatment of other airlines, raising questions on the possibility of reviewing their previous convictions as well as whether the MoU with KLM could be characterized as a form of unlawful state aid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wie, wat, hoe en waarom? Particuliere opsporing in de context van interne financieel-economische criminaliteit

Particulier onderzoek is een bloeiende sector, die echter slechts in beperkte mate empirisch is onderzocht. In deze bijdrage wordt het thema particulier onderzoek besproken, waarbij onder andere wordt ingegaan op het particuliere onderzoek, de betrokken actoren en de bijdrage van particulier onderzoek aan de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Deze bijdrage kan liggen in eigenstandige afdoening buiten het strafrecht om. Hoewel particuliere onderzoekers geen opsporingsbevoegdheden hebben en geen onderdeel uitmaken van het strafrechtelijke apparaat, kunnen zij echter ook een bijdrage leveren aan de strafrechtelijke opsporing.

Lees verder: 

Print Friendly and PDF ^

Commercie of misleiding?

In de feitenrechtspraak verschijnen steeds vaker arresten waarin de strafrechter tot een bewezenverklaring van valsheid in geschrifte komt, terwijl het desbetreffende geschrift op zichzelf geen onjuiste informatie bevat. In voorkomende gevallen acht de strafrechter dat stuk dan toch vals omdat daarin informatie is achtergehouden waardoor de werkelijkheid geweld zou zijn aangedaan. Daarbij wordt soms wel heel gemakkelijk over specifieke voorwaarden voor strafrechtelijke aansprakelijkheid heengestapt waardoor de grenzen van artikel 225 Sr worden opgerekt. Het in deze bijdrage te bespreken arrest is daarvoor exemplarisch.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wie is werkgever bij een (dodelijk) arbeidsongeval? De verschillende benaderingen van het werkgeversbegrip in het straf- en het bestuursrecht

Nederland kent een veelheid aan wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. Voor al deze wet- en regelgeving geldt dat de (voornaamste) normadressaat de werkgever is. Maar wie is nu werkgever en hoe wordt dit vastgesteld? En wat zijn de gevolgen voor een partij als wordt vastgesteld dat deze werkgever is, bijvoorbeeld in het geval van een bedrijfsongeval? In dit artikel worden deze vragen zowel vanuit een bestuursrechtelijk als vanuit een strafrechtelijk perspectief besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^