Europese Richtlijn Milieustrafrecht in werking getreden

De Europese Richtlijn Milieustrafrecht (voluit: de Richtlijn inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht) is per 20 mei 2024 in werking getreden. De Richtlijn is een aanscherping van eerdere Europese richtlijnen (2008/99 en 2009/123). Nederland heeft nu twee jaar de tijd om de richtlijn te implementeren in het nationale recht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet actualisering diergezondheidsregels aangenomen

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet dieren op verschillende onderdelen. Aanleiding voor wijziging van de Wet dieren zijn voortschrijdend inzicht en nieuwe ontwikkelingen voor de informatieplicht voor een houder van dieren bij een besmettelijke dierziekte. De voorgestelde wijzigingen hangen samen met het nationale wettelijke kader voor het diergezondheidsbeleid. Het wetsvoorstel is bedoeld ter vervanging van een in de Wet dieren bij amendement Vestering doorgevoerde wijziging. Tenzij dit wetsvoorstel wordt aangenomen, treedt de Wet dieren met het amendement Vestering in werking op 1 juli a.s. Het amendement houdt in dat dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de behoeften van dieren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bewijsvergaring met behulp van dienstverleners: praktijk, knelpunten en toekomst

Vaak is de data waar het om gaat en waar in het kader van een strafrechtelijk onderzoek interesse in is in het bezit van bedrijven en bevindt de data zich op servers in verschillende landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Tot voor kort voorzagen de instrumenten ter verkrijging van deze data in mogelijkheden van bevoegde autoriteiten om zich via de daarvoor aangewezen autoriteiten in andere landen, dus indirect, tot deze bedrijven te wenden. Er is echter een ontwikkeling zichtbaar waarbij het in steeds meer gevallen mogelijk wordt voor autoriteiten om zich direct tot bedrijven te richten met een bevel tot uitlevering van data.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afdeling Raad van State: onschuldpresumptie beperkt zich niet tot strafrechtelijke procedures, maar kán zich uitstrekken tot bestuursrechtelijke procedure

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State 8 mei 2024, ECLI:NL:RVS:2024:1958

De Afdeling legt uit dat de onschuldpresumptie niet beperkt blijft tot strafrechtelijke procedures, maar zich kan uitstrekken tot bestuursrechtelijke procedures wanneer de geschilpunten daarin verband houden met een strafzaak. Dit kan zowel tijdens als na het beëindigen van een strafrechtelijke procedure of na een vrijspraak het geval zijn. In dergelijke gevallen staat een vrijspraak niet in de weg dat gedragingen waarvan de betrokkene is vrijgesproken, in een latere bestuursrechtelijke procedure toch voldoende aannemelijk worden geacht. Dit kan komen door minder strenge bewijsregels of aanvullend bewijs, aldus de Afdeling. Voorwaarde is wel dat bestuursorganen door hun optreden of bewoordingen geen twijfel doen ontstaan over de juistheid van de strafrechtelijke vrijspraak.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor nalaten melden ongewoon voorval aan bevoegd gezag en voor lozen afvalstoffen

Rechtbank Noord-Nederland 27 mei 2024, ECLI:NL:RBNNE:2024:2026

De economische politierechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een verdachte rechtspersoon - een grote zuivelproducent - veroordeeld voor twee milieudelicten, begaan in respectievelijk mei 2022 en augustus 2022.

Read More
Print Friendly and PDF ^