Twee uitspraken over gevolgen registratie in Fraude Signalering Voorziening van de Belastingdienst

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 18 juni 2025 twee uitspraken gedaan over besluiten van de minister van Financiën die gaan over de gevolgen van registratie van mensen in de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst. Na stopzetting van de FSV hebben mensen die daarin geregistreerd stonden een zogeheten afsluitende brief van de minister gekregen. Daarin staat of zij in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. In de eerste uitspraak oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak dat die brief een besluit is waartegen iemand bezwaar kan indienen en beroep bij de bestuursrechter kan instellen. De tweede uitspraak gaat over een verzoek van een man aan de minister om inzage te geven in welke gegevens over hem zijn geregistreerd in de FSV en wat de aanleiding daarvoor was.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vastgoed en hypotheekfraude: hoe crimineel geld de woningmarkt binnendringt

Crimineel geld vindt zijn weg naar vastgoed via valse inkomens, bv-constructies en hypotheekfraude. De politie schat dat zeker 8.000 woningen zijn betrokken bij dit type fraude. Structurele oplossingen zijn onder meer inkomensverificatie, verplichte notarissen en het CAHR. Samenwerking tussen banken, KvK, Belastingdienst en gemeenten is cruciaal. Vastgoedfraude raakt niet alleen het financiële systeem, maar ook de samenleving als geheel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Van risico’s naar red flags: hoe poortwachters hun meldingen juridisch scherper kunnen onderbouwen

Tijdens het rondetafelgesprek van 28 mei 2025 uitten meerdere partijen zorgen over de effectiviteit van het meldstelsel voor ongebruikelijke transacties. Poortwachters zoals accountants en notarissen ervaren juridische belemmeringen, gebrek aan feedback en risico op represailles. De voorgenomen overgang van ‘ongebruikelijk’ naar ‘verdacht’ maakt meldingen juridisch complexer. Zonder duidelijke richtlijnen en bescherming dreigt onderrapportage of juridische onzekerheid. Betere gegevensdeling, feedback en bescherming van melders zijn noodzakelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De kroongetuige in financieel-economische strafzaken

De kroongetuigenregeling is nu beperkt tot zware criminaliteit, maar zou ook waardevol kunnen zijn in FEC-zaken. Betrokkenen als boekhouders of facilitators kunnen sleutelverklaringen afleggen over complexe netwerken. Het Openbaar Ministerie pleit daarom voor uitbreiding van de regeling, mits voorzien van waarborgen. De Kamer staat open voor debat, maar onderstreept het belang van rechtsstatelijke zorgvuldigheid. Effectiviteit en eerlijk proces moeten in balans blijven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rondetafelgesprek: Strafrecht ontoereikend in aanpak financieel-economische criminaliteit

Tijdens het rondetafelgesprek pleitten alle sprekers voor een systeemaanpak van financieel-economische criminaliteit. Repressie alleen is ontoereikend; criminele geldstromen vereisen een brede, gecoördineerde strategie. Wetgeving, toezicht, gegevensdeling en uitvoeringskracht moeten structureel worden afgestemd. Zonder regie blijft de aanpak versnipperd en kwetsbaar. Een rijksbrede, integrale aanpak is juridisch én maatschappelijk noodzakelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^