OvJ niet-ontvankelijk in vervolging, schade benadeelde partijen vergoed door OM

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 5 maart 2021, ECLI:NL:RBZWB:2021:892

De officier van justitie heeft gevorderd om hem niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging. De zaak is in 2016 door de politierechter verwezen naar de meervoudige kamer en heeft sindsdien stilgelegen. Alleen termijnoverschrijding is volgens de Hoge Raad niet voldoende voor niet-ontvankelijkheid. Dit tijdsverloop van ruim vier jaar, zonder dat er enige activiteit heeft plaatsgevonden, maakt echter dat er sprake is van een zodanige termijnoverschrijding dat er sprake is van een uitzonderlijk geval, waarbij niet-ontvankelijkheid van de officier van justitie aan de orde moet zijn. Dit tijdsverloop is niet te wijten aan verdachte en maakt dat het verdedigingsbelang wordt belemmerd en wellicht zelfs geschonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De benadeelde partij en de handelingsonbekwame verdachte

Noot onder HR 2 februari 2021, ECLI:NL:HR:2021:140

S. van den Akker, advocaat bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur

Elk mens is handelingsbekwaam tenzij de wet anders bepaald, dat is met zoveel woorden opgenomen in artikel 3:32 lid 1 BW. Men kan onder andere handelingsonbekwaam worden indien men onder curatele wordt gesteld (artikel 1:381 BW), hetgeen er (simpel gezegd) op neer komt dat men niet zonder meer bekwaam is rechtshandelingen te verrichten. Dat voorgaande is anders indien de wet anders bepaald of voor een bepaalde rechtshandeling toestemming is verleend door de curator. Ook een beschermingsbewind (artikel 1:431 BW) leidt tot een soortgelijk potentieel probleem, doch in de zin van handelingsonbevoegdheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jarenlange gevangenisstraf voor frauderende vermogensbeheerder, vorderingen benadeelde partijen stranden want te kort voor de zitting ingediend

Rechtbank Overijssel 26 januari 2021, ECLI:NL:RBOVE:2021:291

Een 58-jarige man uit Breda is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Jarenlang verrijkte hij zichzelf door als vermogensbeheerder grote geldbedragen van zijn cliƫnten te verduisteren, crimineel geld wit te wassen en valsheid in geschrifte te plegen. De ingediende schadevergoeding van in totaal ruim 2 miljoen euro verklaart de rechtbank niet-ontvankelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zwartboek: 25 jaar slachtofferrechten

Door het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) is een jubileumuitgave van het Zwartboek slachtofferrechten verzorgd. Pas 25 jaar geleden is het slachtoffer een (wat) prominentere rol gaan innemen in ons straf(proces)recht en daar wordt in deze editie bij stilgestaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Heeft het OM, door het doen van een vordering ex art. 126nd Sv, doelbewust een aangifte bij de ASR geforceerd en de Belastingdienst aangezet een fraudemelding te maken bij het UWV?

Rechtbank Overijssel 21 december 2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:4460

Verdachte heeft zich van 2001 tot heden als feitelijk leidinggevende van bedrijfsnaam / medeverdachte schuldig gemaakt aan het gewoontewitwassen van een geldbedrag van ruim 1,3 miljoen euro. Verdachte heeft de herkomst en de rechthebbende van geldbedragen verborgen en verhuld door de gelden te investeren in de aankoop van grond en de bouw van een appartementencomplex op Aruba. De raadsman heeft bepleit dat het Openbaar Ministerie heeft gehandeld in strijd met de beginselen van een goede procesorde en dat sprake is van een onherstelbaar vormverzuim. De raadsman heeft aangevoerd dat het OM door het doen van een vordering ex artikel 126nd Sv doelbewust een aangifte bij de ASR heeft geforceerd en de Belastingdienst heeft aangezet om een fraudemelding te maken bij het UWV. Hierdoor is volgens de raadsman sprake van doelbewuste of grove veronachtzaming van de belangen van verdachte. Lees hier de volledige uitspraak.

Read More
Print Friendly and PDF ^