Wanneer vinden we milieucriminaliteit รฉcht ernstig?

In het ๐˜‘๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜Š๐˜ณ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฆ, ๐˜“๐˜ข๐˜ธ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜š๐˜ฐ๐˜ค๐˜ช๐˜ข๐˜ญ ๐˜Š๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ verscheen onlangs een artikel van Marieke Kluin, Lisa Ansems en Jelle Brands over hoe mensen milieucriminaliteit ervaren. Hun onderzoek onder Nederlandse burgers laat zien dat twee factoren cruciaal zijn: de intentie van de dader en de omvang van de schade. Milieudelicten worden als meest ernstig gezien wanneer ze bewust worden gepleegd รฉn aanzienlijke schade veroorzaken. Maar het is ingewikkelder dan het lijkt.

Zo is bij milieucriminaliteit de schade vaak minder zichtbaar, of komt deze pas veel later aan het licht. Dit maakt het moeilijker om de schade te beoordelen. Verrassend genoeg blijkt uit het onderzoek verder dat zelfs milieudelicten zรณnder ernstige schade of opzet als ernstig worden beschouwd, in de ogen van het publiek. Dit biedt inzichten die beleidsmakers en opsporingsdiensten kunnen gebruiken om prioriteiten te stellen in milieubescherming.

Deze studie, uitgevoerd binnen het onderzoeksprogramma ๐˜Š๐˜ณ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ ๐˜‘๐˜ถ๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜ค๐˜ฆ: ๐˜”๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜Œ๐˜ง๐˜ง๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ ๐˜š๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ง๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ด๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ van Leiden Law School, draagt bij aan een beter begrip van hoe publiek en wetgeving kunnen samenkomen om milieucriminaliteit effectiever aan te pakken.

Lees hier het artikel: 

Print Friendly and PDF ^