Artikel: Regelnaleving in de Nederlandse veehouderij
/De Nederlandse veehouderij staat onder druk. Terwijl zorgen rondom klimaatveranderingen leiden tot het problematiseren van de veehouderij gingen boeren recent in groten getale de straat op om te protesteren vanwege stikstofnormen waaraan zij zich niet menen te kunnen houden en toonde de activistische Farmers Defence Force zich in 2020 van een uiterst strijdbare kant met een dreigende brief aan het adres van de overheid en de organisatie van protesten in heel Nederland. Daarnaast stellen dierenwelzijnsorganisaties en dierenactivisten dierenwelzijnskwesties geregeld aan de kaak, zoals door middel van campagnes van Varkens in Nood en acties van actiegroepen zoals Ongehoord, Meat the Victim en Anonymous for the Voiceless die opnames maken en/of vertonen van de toestanden op veehouderijen en in slachthuizen, zoals bij de stalbezetting in Boxtel in mei 2019. Daar komt bij dat er de afgelopen jaren verschillende schandalen aan het licht zijn gekomen in de vee-industrie.
Na internationale ophef over het ‘paardenvleesschandaal’ waarbij de Nederlandse vleeshandelaar Willy Selten betrokken was, stonden meer recent misstanden in slachthuizen, de mestfraude van Nederlandse varkenshouders, de fipronilaffaire in de Nederlandse pluimveehouderij en de veronderstelde kalverenfraude in de aandacht. Deze kwesties roepen een beeld op van een industrie die gepaard gaat met schendingen van dierenwelzijn, schade aan het milieu en een bedreiging voor de volksgezondheid. Hoewel deze kwesties maar tot op zekere hoogte te verhelpen zijn met naleving van bestaande regels, kan regelovertreding deze wel in de hand werken. De vraag rijst dan ook hoe het met regelnaleving in de Nederlandse vee-industrie als geheel is gesteld, hoe die stand van zaken te duiden is en wat toezicht en handhaving daartegen kunnen doen. In dit artikel zullen we ons voor een antwoord op die vragen beperken door naar de onderste schakel in de keten te kijken, namelijk naar varkens-, rund- en pluimveehouders. De aandacht zal daarbij niet alleen uitgaan naar overtredingen die raken aan de grote misstanden die recent aan het licht zijn gekomen, maar ook naar schijnbaar kleinere regelovertredingen. Daarmee doelen we in het bijzonder op het niet voldoen aan bepaalde eisen van keurmerken die ‘greenwashing’ kunnen impliceren.
Lees verder:
Regelnaleving in de Nederlandse veehouderij Misstanden, verklaringen en implicaties voor toezicht door Fiore Geelhoed, Sophie Benerink en Martine Ceton in Tijdschrift voor Toezicht