Het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn inzake passende zorgvuldigheid op het gebied van duurzaamheid: een kritische verkenning

In het voorjaar van 2021 besprak de auteur reeds de aankondiging van de Europese Commissie om met een voorstel voor een richtlijn op het gebied van duurzame corporate governance te komen. Met de nodige vertraging is dit voorstel op 23 februari 2022 gepresenteerd, nu met een nieuwe naam: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, of in het Nederlands: de richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid. Hoewel het voorstel op punten afwijkt van de in het voorgaande artikel besproken verwachtingen, blijft de kern van het eerdere betoog staan: de consequenties van deze richtlijn laten zich nauwelijks overschatten, nu zij grote ondernemingen verplichten een voortdurende due diligence uit te voeren op het gebied van milieu en mensenrechten, waarvan de naleving door bestuurders en commissarissen zal moeten worden gemonitord.

Read More
Print Friendly and PDF ^

From Integrity- to ESG-Due Diligence

The new requirements to perform ESG Due Diligence and report on impact of sustainability issues, will pose challenges for organisations, but also for compliance officers. The new regulations will lead to a shift in focus on financial performance to a broader management agenda, where ESG becomes of strategic importance. The many puzzling questions for the board room, where the company's values, business principles and code of conduct are put to the test, will have a serious impact on the compliance function.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europees Parlement stemt over aanvullende gedelegeerde handeling inzake EU-taxonomie op het gebied van gas en kernenergie

De Europese Commissie is verheugd over het resultaat van de stemming in het Europees Parlement. Het erkend volgens de Commissie de aanpak om lidstaten te helpen bij hun overgang naar klimaatneutraliteit en om af te stappen van energiebronnen met een hoge koolstofuitstoot.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het initiatiefvoorstel Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen in internationale context

Internationaal maatschappelijk ondernemen, in het bijzonder door corporate sustainability due diligence, staat hoog op de (internationale) agenda. In het voetspoor van enkele andere landen in Europa is in Nederland een voorstel gedaan voor een wettelijk raamwerk dat niet op specifieke hoogrisicosectoren van toepassing is, maar op een veel grotere groep ondernemingen. De auteurs plaatsen het Nederlandse wetsvoorstel in internationale context en bespreken de kritiek in de literatuur daarop.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Mogelijke betekenis van de Shell-zaak voor het arbeidsrecht

Het vonnis van de rechtbank Den Haag van 26 mei 2021 tussen Milieudefensie e.a. en Shell heeft in binnen- en buitenland nogal wat reacties opgeroepen en is ook al vaak geannoteerd. Internationale normen zoals de Ruggie principes kunnen kleur geven aan de zorgvuldigheidsnorm bij het bepalen of er sprake is van onrechtmatig handelen. Die inkleuring speelt ook een rol bij bedrijfsspecifiek beleid. In deze noot wordt naar de doorwerking van die normen gekeken en meer specifiek of het vonnis ook voor het arbeidsrecht, met name de fundamentele arbeidsnormen zoals dwangarbeid en kinderarbeid, een zekere betekenis kan hebben. Uit de gebruikte terminologie in het vonnis kan worden afgeleid dat dit niet zonder meer het geval is.

Read More
Print Friendly and PDF ^