Artikel: Het Wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen

Op 11 maart 2021 is door vier Kamerleden een initiatiefwetsvoorstel voor een Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen (hierna: het wetsvoorstel) ingediend. Het wetsvoorstel is te plaatsen binnen de internationale ontwikkeling van business & human rights. In de afgelopen jaren is dit aandachtsgebied een nieuwe fase ingegaan: waar het eerst voornamelijk ging om niet-bindende normen, zoals de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights, behelst dit nu ook bindende wetgeving. Na de publicatie van de Wet zorgplicht kinderarbeid (WZK) in oktober 2019 en de Uitvoeringswet Verordening conflictmineralen in januari 2021, zou het wetsvoorstel de derde wet in Nederland kunnen worden op het gebied van business & human rights.

Read More
Print Friendly and PDF ^

New sanction regimes put the spotlight on human rights abuses

Regimes for combating human rights abuses are gaining momentum, examples of which include the European Parliament resolution of March 10, 2021 recommending to the EU Commission the introduction of corporate due diligence and corporate accountability, and Germany’s Supply Chain Due Diligence Act of June 11, 2021. Meanwhile, international sanctions regimes also turned their spotlight on human rights violations worldwide.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Human rights litigation is gaining momentum in Europe

Human rights have recently attracted more attention with significant legislation enacted throughout the European Union, and major companies have been increasingly targeted by complex litigation for alleged human rights violations.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De verwachte richtlijn duurzame corporate governance: verantwoord ondernemen moet hoog op de bestuursagenda

De komende jaren zal een veelvoud aan Europese wet- en regelgeving worden voorgesteld waarin concrete verplichtingen voor ondernemingen zullen worden vastgelegd op het gebied van zorg voor mens en milieu. Hoewel zij nog in de kinderschoenen staat en het Europese wetgevingsproces jaren kan duren, zijn de gevolgen van de verwachte voorstellen zodanig groot dat ondernemingen er goed aan doen zich hier nu alvast rekenschap van te geven. Meest in het oog springend van deze initiatieven is de verwachte conceptrichtlijn duurzame corporate governance die naar alle waarschijnlijkheid een human rights due diligence-verplichting invoert en verregaande voorstellen zal bevatten voor een zorgplicht voor bestuurders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De voorgestelde Corporate Sustainability Reporting richtlijn en de voorgestelde centrale Europese database met financiële en duurzaamheidsinformatie

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen voor de transitie naar een duurzame economie. Er wordt naar gestreefd om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Op dit terrein volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Op 21 april 2021 publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor de Corporate Sustainability Reporting richtlijn (CSRD). De Europese Commissie is voorts voornemens om een database op te zetten voor financiële en duurzame data, die voor een breed publiek en tegen lage of geen kosten toegankelijk is.

Read More
Print Friendly and PDF ^