Bodem bewerkt, wet geschonden: Friese agrarische bedrijven bestraft voor illegale ontgronding

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 28 april 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:2576 en ECLI:NL:GHARL:2025:2577

Twee Friese agrarische bedrijven worden veroordeeld wegens het zonder vergunning ontgronden van landbouwgrond. Zij hebben op verschillende percelen de grondlagen machinaal afgegraven en in andere volgorde teruggeplaatst, met als doel grondverbetering. Het gerechtshof oordeelt dat deze werkzaamheden geen normale landbouwpraktijk zijn en dus vergunningplichtig zijn onder de Ontgrondingenwet. De verdediging beroept zich tevergeefs op een uitzondering voor landbouwgebruik. Beide bedrijven krijgen een geldboete van 25.000 euro, waarvan 17.000 euro voorwaardelijk. Het hof rekent hen aan dat zij het vergunningensysteem hebben ondermijnd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bestuurlijke faillissementsfraude: hof legt taakstraf op wegens schending administratie- en inlichtingenplicht

Gerechtshof Amsterdam 22 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:1104

Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt een voormalig bestuurder van een failliete vennootschap wegens schending van administratie- en inlichtingenverplichtingen. De verdachte heeft samen met een medebestuurder nagelaten een correcte administratie te voeren en te bewaren. Ook heeft hij opzettelijk geweigerd informatie te verstrekken aan de curator. Dit bemoeilijkte de afhandeling van het faillissement aanzienlijk. Het hof legt een taakstraf op van 60 uur, subsidiair 30 dagen hechtenis.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Formele vervolging zonder maatschappelijke realiteit: hof beëindigt strafzaak tegen 'slapende' rechtspersoon

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 28 maart 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:1976

Het hof verklaart het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging van een besloten vennootschap die werd verdacht van witwassen. De onderneming is sinds 2017 feitelijk opgehouden te bestaan en heeft geen bedrijfsactiviteiten meer. De enige bestuurder is langdurig gedetineerd in Marokko, waardoor hij zijn aanwezigheidsrecht niet kan uitoefenen. Alle rechtshulpverzoeken om hem te horen zijn vruchteloos gebleven. Het hof acht verdere vervolging niet meer in overeenstemming met de maatschappelijke realiteit. Daarom wordt de zaak zonder inhoudelijke beoordeling beëindigd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming: financieel voordeel verkregen door besparing van kosten

Gerechtshof Amsterdam 17 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:1112

De betrokkene betreft een natuurlijk persoon, die samen met een medebetrokke gebruikmaakt van de diensten van een persoon die zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft. Deze persoon, benadeelde, werkt gedurende meerdere jaren als inwonend oppas en huishoudelijke hulp, zonder dat aan haar loonheffingen worden afgedragen of arbeidsrechtelijke verplichtingen worden nagekomen. De strafzaak tegen de betrokkene heeft geleid tot een onherroepelijke veroordeling, waarop het openbaar ministerie een vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel baseert.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hof veroordeelt bestuurder Centurion Vastgoed tot jarenlange gevangenisstraf wegens grootschalige beleggingsfraude

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 23 april 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:2436

De verdachte gaf samen met twee andere natuurlijke personen feitelijke leiding aan Centurion Vastgoed B.V., een vennootschap die zich in de periode van 2008 tot 2014 presenteert als een professionele aanbieder van beleggingsproducten in vastgoedprojecten, waaronder grondaankopen in Costa Rica. In werkelijkheid blijkt dat Centurion Vastgoed B.V. ruim 600 particuliere beleggers heeft opgelicht voor een totaalbedrag van circa 26 miljoen euro. De verdachte is eerder veroordeeld voor vergelijkbare strafbare feiten en verkeert in een kwetsbare financiële en persoonlijke situatie. De oplichting leidde tot aanzienlijke financiële schade voor de beleggers en uiteindelijk tot het faillissement van Centurion Vastgoed B.V. op 31 juli 2014.

De tenlastelegging

De verdachte wordt verweten dat hij:

  • Feitelijke leiding heeft gegeven aan grootschalige oplichting, gepleegd door Centurion Vastgoed B.V.;

  • Feitelijke leiding heeft gegeven aan bedrieglijke bankbreuk, gepleegd door Centurion Vastgoed B.V.;

  • Feitelijke leiding heeft gegeven aan valsheid in geschrift, gepleegd door Centurion Vastgoed B.V.;

  • Samen met anderen van het witwassen een gewoonte heeft gemaakt.

Het standpunt van het Openbaar Ministerie

De advocaat-generaal stelt zich op het standpunt dat het bewijs voor alle vier de tenlastegelegde feiten geleverd is. Hij vordert een gevangenisstraf van vijf jaar en negen maanden, de ontzetting van het recht om bestuurder van een rechtspersoon te zijn voor de duur van vijf jaar en de openbaarmaking van het arrest op rechtspraak.nl.

Het standpunt van de verdediging

De verdediging voert primair aan dat vrijspraak moet volgen omdat geen sprake zou zijn van oplichting, verduistering, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrift of witwassen.

Subsidiair wordt verzocht om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, waaronder de geboorte van een dochter, en het aanzienlijke tijdsverloop sinds het aanvankelijke vonnis in eerste aanleg. De verdediging pleit voorts voor het niet opleggen van een beroepsverbod en openbaarmaking van het arrest.

Het oordeel van het hof

Het hof verwerpt alle verweren van de verdediging. Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte en zijn medeverdachten een geraffineerd systeem hebben opgezet waarbij beleggers op misleidende gronden werden bewogen aanzienlijke bedragen te investeren. De verdachte heeft als feitelijke leidinggevende bewust en actief meegewerkt aan dit systeem van misleiding en wederrechtelijke bevoordeling. Bovendien is komen vast te staan dat gelden structureel aan de boedel van Centurion Vastgoed B.V. zijn onttrokken in het zicht van het faillissement en dat valse documenten zijn vervaardigd om loonbeslagen te ontwijken.

De bewezenverklaring

Het hof acht bewezen dat:

  • De verdachte feitelijke leiding heeft gegeven aan de grootschalige oplichting van beleggers;

  • De verdachte feitelijke leiding heeft gegeven aan de bedrieglijke bankbreuk door structurele onttrekkingen aan de boedel;

  • De verdachte feitelijke leiding heeft gegeven aan het valselijk opstellen van arbeidsovereenkomsten, beëindigingsovereenkomsten en loonspecificaties;

  • De verdachte zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan gewoontewitwassen van ruim 21 miljoen euro aan beleggersgelden.

De strafoplegging

Het hof legt de verdachte een gevangenisstraf op voor de duur van vijf jaar, met aftrek van het voorarrest. Hierbij wordt rekening gehouden met de ernst van de feiten, het zeer grote aantal slachtoffers, het benadelingsbedrag van meer dan 26 miljoen euro, het gebrek aan inzicht en spijt van de verdachte, en het feit dat hij eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

Verder ontzet het hof de verdachte voor de duur van vijf jaar van het recht om bestuurder of feitelijk leidinggevende van een rechtspersoon te zijn.

De bijkomende straf van openbaarmaking van het arrest op rechtspraak.nl wordt niet opgelegd, aangezien verdachte reeds langdurig negatieve publiciteit ondervindt.

De beslissing omtrent de voorlopige hechtenis

Het hof laat de schorsing van de voorlopige hechtenis voortduren onder de eerder gestelde voorwaarden, totdat het arrest onherroepelijk is geworden.

De vordering van de benadeelde partijen

De vorderingen van de benadeelde partijen, vertegenwoordigd door de Stichting benadeelde 1, worden toegewezen tot een totaalbedrag van 17.616.010,60 euro, vermeerderd met wettelijke rente vanaf 31 juli 2014.

Tevens wordt de schadevergoedingsmaatregel opgelegd, met oplegging van vervangende hechtenis van maximaal 360 dagen indien betaling uitblijft.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^