Kabinet geeft burgemeesters en politie meer bevoegdheden om ernstige verstoringen openbare orde te voorkomen

De informatiepositie van burgemeesters en politie wordt verbeterd om (dreigende) ernstige verstoringen van de openbare orde te voorkomen. In het regeerprogramma staat dat de bevoegdheden van de politie om informatie te verzamelen over mogelijke grootschalige openbare ordeverstoringen wordt uitgebreid. Met het wetsvoorstel Wet gegevensvergaring openbare orde zorgt minister Van Weel van Justitie en Veiligheid voor uitbreiding van deze bevoegdheden. Door de extra bevoegdheden is de politie beter in staat om de openbare orde te handhaven. Bijvoorbeeld door te voorkomen of te beletten dat mensen een demonstratie misbruiken om te gaan rellen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe regels voor beoordeling van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Vanaf 1 juli 2025 wordt in de Beleidsregels voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) expliciet vastgelegd hoe een eindezaakverklaring na mediation wordt meegewogen bij een aanvraag. Een eindezaakverklaring is een formele rechterlijke uitspraak waarbij een strafzaak wordt beëindigd zonder veroordeling, nadat verdachte en slachtoffer in een mediationtraject tot overeenstemming zijn gekomen. Dit middel werd mogelijk gemaakt door de Innovatiewet Strafvordering sinds 1 oktober 2022, en is sinds 1 juli 2025 onderdeel van de justitiële beoordeling. Bij de beoordeling van de VOG wordt allereerst het objectieve criterium gehanteerd, gebaseerd op de feiten in de justitiële gegevens. Daarna volgt het subjectieve criterium, waarin wordt beoordeeld of omstandigheden zoals een succesvolle mediation en eindezaakverklaring een positieve uitwerking hebben op de toekenning van de VOG. De beleidsregels blijven hierbij neutraal: een eindezaakverklaring sluit een VOG niet uit, maar wordt als relevant gegeven meegewogen bij de afweging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Transacties met crypto straks meer in beeld bij Belastingdienst

Transacties met crypto zijn straks meer in beeld bij de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2026 worden crypto-aanbieders verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. De informatie kan worden gebruikt bij de controle van de aangifte inkomstenbelasting. Het wetsvoorstel dat dit regelt is op 7 juli door staatssecretaris Van Oostenbruggen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verbod op sportsponsoring door online kansspelaanbieders

Per 1 juli 2025 geldt een nieuw en volledig verbod voor vergunde aanbieders van online kansspelen om sportclubs, wedstrijden of individuele sporters te sponsoren in Nederland. Dit verbod volgt op eerdere fases van reclamebeperkingen binnen het Besluit ongerichte reclame kansspelen op afstand (“Besluit Orka”), en betreft de laatste uitrol binnen deze reeks maatregelen. Daarbij worden sportshirts, reclameborden, banners en andere zichtbare uitingen met kansspelaanbiedermerken verboden in de sportwereld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wijziging om toetsing aan Grondwet mogelijk te maken in consultatie

Als mensen vinden dat een wet in strijd is met de grondrechten uit de Grondwet, moeten zij dit kunnen laten toetsen door de rechter. Dat is nu niet mogelijk, en daarom stelt het kabinet een wetswijziging voor. Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Struycken van Rechtsbescherming hebben het voorstel hiervoor gepubliceerd. Tot 29 augustus kan iedereen hierop reageren via een internetconsultatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^