Artikel: De meldingsplicht uit de nieuwe antiwitwasverordening

Europa harmoniseert de antiwitwaswetgeving. In de zomer van 2027 zal een nieuwe antiwitwasverordening de huidige nationale wetgeving grotendeels vervangen. Dit heeft gevolgen voor de meldingsplicht. Het Nederlandse meldingssysteem voor ongebruikelijke transacties verandert in een meldingssysteem voor verdachte transacties. Daarmee zal de huidige overvloed aan meldingen aan FIU-Nederland afnemen. Dat is het goede nieuws. Er is echter ook minder goed nieuws. De meldingsplicht uit de nieuwe verordening blijkt zich namelijk mede uit te strekken tot vermoedens van criminele activiteiten die niets meer te maken hebben met witwassen. Meldingsplichtige entiteiten zullen hun cliënten voortaan moeten screenen op eventuele strafbare gedragingen, ook ongeacht de financiële relevantie daarvan of enige relatie met criminele gelden. De verordening is rechtstreeks van toepassing en dwingt tot verruiming van het cliëntenonderzoek buiten het kader van witwassen en terrorismefinanciering. De witwasmeldingsplicht is in de verordening in wezen verworden tot een algemene aangifteplicht van criminele activiteiten. Naar verwachting zal dit in de praktijk gaan knellen. Meldingsplichtige entiteiten zijn private partijen en geen opsporingsambtenaren. De nieuwe meldingsplicht zal waarschijnlijk veel vragen oproepen. Voor de omvangrijke populatie meldingsplichtigen is het verstandig om tijdig na te denken over de impact van deze wijziging. Zij zullen hun compliancebeleid hierop moeten aanpassen en hun perspectief moeten verbreden. Wie niet meebeweegt, riskeert een strafvervolging of een bestuurlijke boete.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist gevangenisstraffen in omvangrijk fraudeonderzoek ‘Hille’

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 61-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze een gevangenisstraf geëist van vier jaar. Hij wordt verdacht van omkoping, belastingfraude en valsheid in geschrift. Een 58-jarige medeverdachte uit de gemeente Bernheze wordt verdacht van het zich laten omkopen door de hoofdverdachte, valsheid in geschrift en het witwassen van bijna een half miljoen euro. Tegen hem eisen de officieren een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

In hoger beroep vrijspraak voor witwassen 500 eurobiljetten

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch spreekt twee verdachten vrij van witwassen, nu niet kan worden vastgesteld dat zij vals geld hebben gestort. De zaken maken deel uit van een bredere vervolging van 37 Rabobank-klanten die in juli 2015 verdachte biljetten van 500 euro stortten. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat geen koppeling mogelijk is tussen specifieke valse biljetten en de verdachten. De kern van de beschuldiging – de valsheid van het geld – is daardoor niet bewezen. De vorderingen tot schadevergoeding van de Rabobank worden niet-ontvankelijk verklaard. Strafoplegging blijft achterwege.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De rol van procesafspraken & NCBC bij de aanpak van financieel-economische criminaliteit

Het Openbaar Ministerie en de FIOD pleiten voor bredere inzet van procesafspraken en vermogensontneming zonder veroordeling. Beide instrumenten maken efficiëntere afdoening van complexe FEC-zaken mogelijk. Ze delen het spanningsveld tussen effectiviteit en rechtsbescherming. Voorwaarde is transparante wetgeving met toetsing en duidelijke grenzen. Als dat lukt, versterken deze instrumenten juist de legitimiteit van de rechtsstaat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bankrekening als crimineel doorgeefluik: verdachte had geld ‘voorhanden’ maar niet ‘verworven’

Hoge Raad 10 juni 2025, ECLI:NL:HR:2025:871

De verdachte stelde zijn bankpas en pincode beschikbaar aan een derde, waarna crimineel geld op zijn rekening werd gestort en direct werd opgenomen. Het hof veroordeelde hem voor schuldwitwassen (artikel 420quater lid 1 onder b Sr) wegens het ‘verwerven’ en ‘voorhanden hebben’ van € 9.958. De Hoge Raad oordeelt dat het oordeel over ‘voorhanden hebben’ juridisch juist en begrijpelijk is. Voor het ‘verwerven’ ontbreekt echter motivering over feitelijke zeggenschap. Toch leidt dit niet tot cassatie, omdat ‘voorhanden hebben’ zelfstandig de veroordeling draagt. De redelijke termijn is overschreden, maar zonder rechtsgevolg.

Read More
Print Friendly and PDF ^