Het Grote Strafrecht & AI Congres | 6 maart 2025

Het Grote Strafrecht & AI Congres is precies wat de naam zegt.

Wij hebben voor jou uitgezocht hoe AI op dit moment ingezet wordt in de opsporing, bij de rechterlijke macht en door advocaten. Door deel te nemen aan dit congres krijg je de handvatten aangereikt om zelf ook direct met AI aan de slag te gaan en hiervan de vruchten te plukken.

We wisselen plenaire bijdragen af met workshops met voor ieder wat wils. Van AI-wetgeving tot AI-tools. Alles wat jij als strafrecht professional moet weten over AI komt aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtspersoon in hoger beroep vrijgesproken van opzet bij verontreiniging van bodem en oppervlaktewater door gebruik van staalslakken

Gerechtshof Den Haag 22 oktober 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:1920

Verdachte rechtspersoon heeft zogenaamde staalslakken gebruikt om haar perceel bouwgrond op te hogen. Ondanks genomen maatregelen is de bodem en het oppervlaktewater door deze staalslakken meermalen verontreinigd geraakt. Dit heeft overtreding van de Waterwet (oud) en de Wet bodemsanering (oud) tot gevolg. Anders dan de rechtbank acht het hof de tenlastegelegde opzet-varianten (steeds impliciet primair) niet bewezen. Wél is bewezenverklaard de overtreding-varianten (steeds impliciet subsidiair). De rechtspersoon heeft dus geen misdrijven gepleegd maar overtredingen. Overeenkomstig het standpunt van de advocaat-generaal wordt geen straf of maatregel opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wie is werkgever bij een (dodelijk) arbeidsongeval? De verschillende benaderingen van het werkgeversbegrip in het straf- en het bestuursrecht

Nederland kent een veelheid aan wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. Voor al deze wet- en regelgeving geldt dat de (voornaamste) normadressaat de werkgever is. Maar wie is nu werkgever en hoe wordt dit vastgesteld? En wat zijn de gevolgen voor een partij als wordt vastgesteld dat deze werkgever is, bijvoorbeeld in het geval van een bedrijfsongeval? In dit artikel worden deze vragen zowel vanuit een bestuursrechtelijk als vanuit een strafrechtelijk perspectief besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Mag het OM na het sluiten van een transactie toch vervolgen?

Hoge Raad 22 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1509

De Hoge Raad vernietigt een uitspraak waarin het hof het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging verklaarde. Het hof oordeelde dat de verdachte aan een transactie met het Openbaar Ministerie in verband met een verdenking van witwassen, het gerechtvaardigd vertrouwen kon ontlenen dat hij ook niet zou worden vervolgd voor een in het witwasonderzoek gerezen verdenking van overtreding van de Opiumwet. Dat oordeel is ontoereikend gemotiveerd. Daarbij neemt de Hoge Raad in aanmerking dat uit de inhoud van de transactie blijkt dat die alleen zag – en gelet op het strafmaximum voor de Opiumwetdelicten dat hoger is dan het in artikel 74 Sr genoemde strafmaximum ook alleen kon zien – op de witwasfeiten. Ook uit de e-mailcorrespondentie tussen de officier van justitie en de raadsman van de verdachte kon het hof niet afleiden dat die ging over andere feiten dan witwassen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

VTH-onderzoek: coördinatietaak van de provincies kan beter

De Omgevingswet is ingegaan per 1 januari 2024. Provincies hebben volgens de Omgevingswet een coördinerende taak in de uitvoering en handhaving van de wet. In een onderzoek naar de invulling die provincies geven aan deze gecoördineerde uitvoering van hun toezichts- en handhavingstaak, blijkt dat de wetteksten in de Omgevingswet erg ruim zijn opgesteld. Provincies vervullen hun coördinatietaak dan ook zeer verschillend. Aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan, maar provincies én een aantal omgevingsdiensten constateren dat verbeteringen nodig en mogelijk zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^