Cursus Fiscaal Strafrecht

Tijdens deze cursus maakt u kennis met het fiscale strafrecht. De strafrechtelijke bepalingen uit de Algemene Wet Rijksbelastingen zullen worden besproken alsmede de algemene straf- en fiscaalrechtelijke leerstukken die daarmee verband houden. Naast de materiƫle en formele regels van het fiscale strafrecht wordt stilgestaan bij de verschillen en overeenkomsten tussen het fiscaal strafprocesrecht en (commune) strafprocesrecht. Concreet zullen leerstukken als het uni via-beginsel, samenloop, daderschap en deelneming en ook opzet en schuld de revue passeren en onderwerpen als het strekkingsvereiste, pleitbaar standpunt en sfeerovergang, toegesneden op specifieke fiscale situaties. Voorts wordt aandacht geschonken aan de verschillende aspecten van de opsporing en handhaving van fiscale delicten. Bovengenoemde onderwerpen worden besproken aan de hand van relevante jurisprudentie en praktijkvoorbeelden alsmede in het licht van de actualiteiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Bestuurlijk Toezichtrecht

Bedrijven, overheden en hun bestuurders krijgen steeds vaker te maken met (bestuurlijk) toezicht. Toezichthouders werkzaam bij onder meer de AFM, DNB, Inspectie SZW, AP, ILT, omgevingsdiensten en gemeenten vragen informatie op en nemen interviews af in verband met de naleving van wetgeving. Vragen die onder andere in de praktijk spelen zijn welke bevoegdheden toezichthouders hebben, of de onder toezicht gestelde gehouden is zijn medewerking daaraan te verlenen, wat er gedaan kan worden tegen mogelijk onrechtmatige toezichtuitoefening, wanneer toezicht overgaat in opsporing en de vraag of toezicht ook bij een in het buitenland gevestigde onderneming kan worden uitgeoefend. Inzicht in het bestuursrechtelijk toezicht en daarmee kennis van de rechten en plichten van de toezichthouder en de onder toezicht gestelde zijn belangrijk. Toezicht kan immers leiden tot het constateren van een overtreding door een toezichthouder, waarop vervolgens handhaving (last onder dwangsom, boete, aanwijzing, eis tot naleving etc.) kan volgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Leergang Bestuurlijke Boete 2024

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiƫle toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Wwft

Tijdens deze cursus zal worden ingegaan op de toepasselijkheid van de Wwft , de verplichtingen die de wet aan instellingen oplegt, de meldingsplicht in verhouding tot de geheimhoudingsplicht en de wijzigingen die zijn of worden doorgevoerd bij de implementatie van Europese en nationale regelgeving. Deelnemers worden bijgepraat over de trends in handhaving en toekomstige ontwikkelingen. Er worden bovendien handvatten aangereikt voor de implementatie van de regelgeving in de praktijk. Deze cursus kent een praktische insteek met ruimte voor vragen en het voorleggen van casussen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Bestuurlijk Toezichtrecht

De cursus bestaat uit twee cursusdagen. Tijdens de eerste bijeenkomst bespreken de docenten het wettelijk kader in de Algemene wet bestuursrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het gaat onder meer om inzicht in begrippen zoals ā€˜toezichthouderā€™ en de medewerkingsplicht, de bevoegdheden van toezichthouders, de inzet van buitenwettelijke toezichtsmethoden, het evenredigheidsbeginsel en rechtsbescherming. De tweede bijeenkomst behandelt onder meer de volgende onderwerpen: cautie, onrechtmatig bewijs, sfeerovergang en sfeercumulatie, toezicht in het buitenland (territorialiteitsbeginsel), inzagerecht, samenwerking tussen toezichthouders, en toezicht en contractuele relaties. Het is een interactieve cursus waarin er ook ruimte is voor het delen van praktijk(ervaringen) en vragen voor te leggen. De docenten behandelen de verschillende thema's aan de hand van casussen uit de praktijk, theorie, en jurisprudentie.

Read More
Print Friendly and PDF ^